/Un măr pe zi ţine doctorul departe – mai ales de persoanele de peste de 50 de ani

Un măr pe zi ţine doctorul departe – mai ales de persoanele de peste de 50 de ani

Dacă toţi britanicii de peste 50 de ani ar mânca un măr pe zi, în această ţară ar putea fi evitate în fiecare an 8500 de decese cauzate de atacuri de cord şi atacuri cerebrale, susţin cercetători citaţi miercuri de BBC.
Merele – şi fructele în general – pot avea aceleaşi efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară ca unele medicamente specifice, cum sunt statinele, şi, în acelaşi timp, nu au efecte adverse, subliniază cercetătorii de la Universitatea Oxford în studiul publicat în British Medical Journal.

Potrivit concluziilor acestora – care se bazează pe simulări, nu pe cercetări ştiinţifice directe – dacă adulţii de toate vârstele ar consuma o porţie în plus de fructe şi legume pe zi, ar putea fi evitate chiar 11.000 de decese din cauze cardiovasculare în fiecare an. Dar zicala ‘un măr pe zi ţine doctorul departe’ este valabilă în special pentru cei peste 50 de ani, care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare.

În prezent, peste două treimi din adulţi nu consumă cele cinci porţii recomandate de fructe şi legume pe zi, după cum arată sondajele realizate în Marea Britanie. Totuşi, nouă din zece adulţi britanici mănâncă cel puţin o porţie de fructe sau legume pe zi, notează dr. Adam Briggs şi colegilor săi de la Grupul de cercetare pentru promovarea sănătăţii al Fundaţiei inimii de pe lângă Universitatea Oxford.

Cercetătorii au analizat, comparativ, efectul pe care îl au asupra incidenţei atacurilor de cord şi cerebrale prescrierea unei statine pe zi – care are rolul de a scădea colesterolul – şi respectiv consumul unui măr de zi, de către persoane peste 50 de ani. S-a stabilit că, dacă cel puţin şapte din zece persoane ar da curs acestei recomandări, în timp ce statinele pot salva 9400 de vieţi, merele ar putea salva la rândul lor 8500 de vieţi pe an.

Dr. Peter Coleman, de la Asociaţia britanică a atacurilor de cord, a insistat la rândul său că toată lumea ar avea de câştigat de pe urma unei diete echilibrate, bogată în fructe şi legume proaspete.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Toth, editor: Cristina Mac)