/Un comitet ONU va evalua efectele radiatiilor de la Fukushima

Un comitet ONU va evalua efectele radiatiilor de la Fukushima

Comitetul ştiinţific al ONU pentru studierea efectelor radiaţiilor atomice (UNSCEAR), reunit începând de luni la Viena, a convenit să înceapă evaluarea impactului radiologic al evenimentelor de la centrala nucleară de la Fukushima. Primele rezultate preliminare ar urma să fie prezentate în mai 2012, iar primul raport în 2013, se precizează într-un comunicat publicat la Viena.

“Rezultatele trebuie să ofere o analiză ştiinţifică a magnitudinii emisiilor în atmosferă şi în ocean, precum şi gama dozelor de radiaţie primite de populaţie şi muncitori. Evaluarea va fi în termeni largi”, a explicat luni preşedintele UNSCEAR, Wolfgang Weiss, în deschiderea şedinţei anuale a Comitetului, format din experţi din 21 de state membre ale ONU.

Potrivit unui raport privind efectele radiaţiilor în doze mici, dat publicităţii luni de acelaşi organism, radioactivitatea, chiar şi în doze mici, creşte incidenţa cancerului, însă efectele sunt semnificative şi asupra altor maladii precum cele cardio-vasculare şi oculare.

Există dovezi puternice despre “creşteri semnificative statistic ale riscului de tumori solide şi leucemie peste dozele de 100 – 200 milligray (mGy), preocupări ridicând şi descoperirea unei incidenţe crescute a bolilor cardio-vasculare în rândul populaţiilor expuse la doze mari. De asemenea, există tot mai multe dovezi că expunerea la radiaţii duce la creşterea incidenţei cataractei, susţine acelaşi raport, care utilizează termenul de “doză mică” pentru expunerile de sub 200 mGy. O scanare cu computerul tomograf, de pildă, eliberează o cantitate de circa 10 mGy.

Comitetul precizează că va continua să monitorizeze şi să analizeze noi date ce pot contribui la mai deplina înţelegere a efectelor asupra sănătăţii ale expunerii la radiaţii în doze mici.

“Am dorit, de fapt, de mai multă vreme să prezentăm raportul, însă a intervenit Fukushima”, a declarat Wolfgang Weiss. Materialul statistic datează în timp de la accidente precum cele de la Three-Mile-Island (SUA, 1979) şi Cernobâl, 1986. Potrivit lui Weiss, odată cu Fukushima, analiza datelor a luat o nouă dimensiune. “Avem foarte mult material, care nu are însă întotdeauna aceeaşi calitate. Nu trebuie să uităm: Fukushima are încă statutul de ‘accident’. Situaţia actuală în reactoare nu este nicidecum stabilă. Iar culegerea datelor este foarte dificilă, pentru că multă radioactivitate a ajuns în ocean”, a explicat Weiss.

Evaluările Comitetului reprezintă pentru agenţiile ONU şi guverne o bază ştiinţifică pentru standarde şi protecţie împotriva radiaţiilor ionice. După accidentul de la Cernobâl, Comitetul a publicat trei rapoarte extinse despre efectele acestuia, cel mai recent în luna februarie.