/Un centru pentru copii cu dizabilitati din Rusia, sursa de inspiratie pentru o cunoscuta fotojurnalista de origine romana

Un centru pentru copii cu dizabilitati din Rusia, sursa de inspiratie pentru o cunoscuta fotojurnalista de origine romana

Cunoscuta fotojurnalistă, Andreea Anca, câştigătoare a mai multe premii, a descris prin fotografiile sale soarta oamenilor din întreaga Europă, de la demonstranţii anti-Milosevic în Serbia la femeile rome din Republica Cehă, însă cea mai recentă sursă a sa de inspiraţie a constituit-o o clinică pentru copii cu dizabilităţi din Moscova, scrie The Moscow Times în ediţia de miercuri.

Anca, născută în România şi rezidentă în prezent în Ungaria, a petrecut câteva zile în care a interacţionat cu copiii cu nevoi speciale din cadrul Centrului pentru Pedagogie Curativă din Moscova, unde în fiecare an aproximativ 900 de copii şi familiile lor primesc îngrijiri. Fotografiile sale, prezente la o licitaţie de binefacere luna trecută, captează bucuria şi durerea surprinsă de jurnalistă pe chipul copiilor.

Diagnosticele pacienţilor de la centru includ tulburări de tip autist, epilepsie, dizabilităţi mintale severe şi sindroame genetice, cum ar fi sindromul Down.

Statisticile oficiale indică faptul că există 340.000 astfel de copii din Rusia care sunt privaţi de accesul la educaţie, de îngrijirea terapeutică adecvată şi de integrarea în societate. Fondat de către părinţi şi specialişti în 1989, centrul este una din primele organizaţii din ţară care lucrează cu astfel de copii.

În timpul şederii sale la centru, Anca a devenit fascinată să-i înţeleagă pe copiii pe care îi observa. “Uneori, le lipsesc abilităţile de bază, cum ar fi văzul sau auzul – abilităţi despre care credem ca ne fac puternici – dar cu toate acestea ei sunt persoane foarte puternice”, a precizat ea. “Adesea, o persoană ‘normală’ poate avea toate abilităţile acestea, dar în realitate să fie foarte slabă”, a explicat ea.

Fotografiile Andreei Anca oferă o privire intimă asupra personalităţilor copiilor, concentrându-se puternic asupra feţelor lor, care par surprinse, intens contemplative, şi cel mai adesea fericite.

“Circa 80% din finanţările noastre vin de la expaţi”, declara Preslava Fentham-Fletcher, directorul organizaţiei neguvernamentale Acţiune pentru Copiii Rusiei – care sponsorizează nouă organizaţii caritabile din ţară, inclusiv centrul amintit.

Anca a declarat că intenţionează să continue să ajute copiii cu dizabilităţi, fie în Ungaria sau Rusia.