/UDMR sprijina fara echivoc activitatea ministrului Cseke Attila

UDMR sprijina fara echivoc activitatea ministrului Cseke Attila

Uniunea Democrată Maghiară din România sprijină fără echivoc activitatea ministrului Cseke Attila şi îl susţine, se arată într-un comunicat al UDMR, semnat de liderul formaţiunii Kelemen Hunor, transmis miercuri, AGERPRES.
Potrivit acestuia, UDMR priveşte “cu uimire şi neînţelegere” campania media intensă şi agresivă dusă în ultimele zile împotriva ministrului sănătăţii Cseke Attila.
“În 2009, la alcătuirea guvernului a fost evident că nu va avea o sarcină uşoară acel om politic al UDMR care îşi va asuma conducerea a uneia dintre cele mai problematice dintre ministere, dar, cu toate acestea, a acceptat numirea şi şi-a asumat faptul că va demara şi va înfăptui reforma amânată mai mult de un deceniu a sistemului sanitar din România”, se menţionează în document.


UDMR precizează că reorganizarea spitalelor este necesară din perspectiva funcţionalităţii sistemului şi a calităţii serviciilor medicale acordate pacientului. Reorganizarea sistemului spitalicesc are în centru cu precădere asistenţa medicală, unul dintre principalele obiective ale Ministerului Sănătăţii fiind acela de a nu înşela bolnavul.
“Ministerul Sănătăţii şi administraţiile locale au monitorizat împreună, timp de mai multe luni, funcţionarea spitalelor şi abia după aceea s-a trecut la alegerea instituţiilor sanitare propuse spre reorganizare. Ministerul şi specialiştii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate au făcut analize foarte amănunţite referitor la serviciile din spitale, la susţinerea şi descentralizarea instituţiilor şi la informatizarea sistemului. În urma analizei s-a decis ca 67 de instituţii să nu fie menţinute ca spitale, iar cu acestea Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai încheia contracte pentru asistenţă medicală începând cu data de 1 aprilie”, precizează comunicatul UDMR.
Concomitent cu aceasta, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au elaborat programul de interes naţional intitulat “Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice”, care este derulat în comun de către cele două ministere în perioada 1 aprilie 2011 – 31 decembrie 2013 şi care oferă posibilitatea ca 67 de spitale să fie transformate în cămine pentru persoane vârstnice, acestea primind finanţare de la bugetul de stat, arată UDMR.
“În opinia Uniunii Democrate Maghiare din România, reforma sistemului sanitar este primordială pentru societatea românească. Uniunea sprijină fără echivoc activitatea ministrului Cseke Attila şi îl susţine. Totodată, consideră ca fiind inacceptabil şi nepermis ca un politician responsabil, care îşi desfăşoară activitatea ţinând cont de interesele societăţii, ale Uniunii şi ale coaliţiei de guvernământ, să fie compromis într-un mod necinstit”, se mai arată în comunicatul UDMR.