/Turcia va acorda ingrijiri medicale catorva sute de raniti din Libia

Turcia va acorda ingrijiri medicale catorva sute de raniti din Libia

Turcia se pregăteşte să acorde îngrijiri medicale câtorva sute de libieni răniţi în conflictul în curs, a anunţat sâmbătă un înalt responsabil turc, citat de AFP.
Un feribot care transportă ambulanţe şi material medical se va deplasa în curând în Libia şi va reveni în Turcia cu circa 450 de răniţi libieni la bord, a declarat vicepremierul Cemil Cicek pentru cotidianul Hurriyet de sâmbătă.
Întrebat dacă operaţiunea se bucură de acordul regimului lui Muammar Gaddafi, el a răspuns: ‘Da, Turcia este singura ţară care menţine contacte cu ambele tabere. Vom transporta răniţii. Există un acord în acest sens.’


Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a criticat joi pe ‘prietenii occidentali’ care ‘agită spiritele în ceea ce priveşte operaţiunea din Libia şi folosesc cuvinte foarte deplasate precum cruciadă, ceea ce suscită întrebări’ privind intenţiile lor.
Guvernul turc, favorabil unei zone de excludere aeriană în Libia sub comandament NATO, dar ostil unor lovituri la sol, nu a apreciat faptul că nu a fost invitat la reuniunea privind Libia a mai multor lideri occidentali, de la 19 martie, de la Paris, şi s-a pronunţat pentru preluarea controlului politic al operaţiunii de către NATO.
Singura ţară musulmană membră a NATO, Turcia a acceptat în cele din urmă să trimită sub egida NATO nave de război în largul Libiei, pentru a veghea la respectarea embargoului asupra armelor.