/Tulcea: Primul centru pentru copiii cu autism din judet

Tulcea: Primul centru pentru copiii cu autism din judet

Fundaţia Rotary Tulcea Delta, asociaţia “Dincolo de aparenţe” şi autorităţile judeţene au inaugurat joi primul Centrul de terapie comportamentală pentru copiii cu autism din judeţ.
Iniţiativa realizării acestui centru aparţine vicepreşedintelui asociaţiei “Dincolo de aparenţe”, Florentina Soare, care a decis înfiinţarea acestui centru de serviciile căruia vor beneficia într-o primă fază cinci copii cu autism care se află în momentul de faţă la o grădiniţă din Focşani pentru terapie.
“Aici, copiii vor fi evaluaţi mai întâi, pentru că, chiar dacă au acelaşi diagnostic, problemele se manifestă diferit. În funcţie de vârstă, de gradul de adaptare al copilului se va face terapie Abba, fiecare copil urmând să aibă câte un terapeut”, a explicat Florentina Soare.


Spaţiul în care va funcţiona centrul a fost ales de Consiliul Judeţean, preşedintele CJ, Victor Tarhon, susţinând că doreşte ca la Tulcea să funcţioneze şi o grădiniţă pentru copiii cu sindromul Down.
“Noi nu vrem să ne oprim aici. Avem printre noi şi părinţi şi copii suferinzi asupra cărora trebuie să ne aplecăm cu mai multă atenţie. Intenţionăm să realizăm o grădiniţă pentru copiii cu sindromul Down”, a afirmat preşedintele CJ.
Spaţiul centrului a fost mobilat de clubul Rotary Tulcea Delta.
“Cred că este mai puţin importantă suma (pentru amenajări – n.r.). Important este că aceşti copii vor beneficia de tratament de specialitate. Deschiderea acestui centru este doar o primă etapă a proiectului. Următoarea va fi aducerea în Tulcea a unui specialist din Norvegia care a iniţiat terapia Abba, deplasările acestuia urmând să fie susţinute financiar de clubul nostru”, a declarat preşedintele Rotary Tulcea Delta, Sterică Fudulea.
Potrivit datelor furnizate de CJ, în 2009 în Tulcea au fost înregistraţi 40 de copii cu autism, numărul lor ajungând în 2010 la 57.