/Tudor Ciuhodaru va pleda la EAD ca toate drogurile sa fie scoase in afara legii

Tudor Ciuhodaru va pleda la EAD ca toate drogurile sa fie scoase in afara legii

Medicul Tudor Ciuhodaru va susţine pe 7 iulie, în cadrul Acţiunii Europene privind Drogurile (EAD), de la Varşovia, ca toate drogurile să fie scoase în afara legii.
La invitaţia Comisiei Europene şi a preşedinţiei Consiliului Europei, deputatul Tudor Ciuhodaru va susţine necesitatea abordării integrate a fenomenului drogurilor şi va participa la elaborarea unui model de guvernanţă clinică în ceea ce priveşte abuzul de substanţe.


“Considerăm că abuzul de substanţe trebuie să fie considerat o problemă de sănătate publică ce necesită o abordare integrată care să implice toţi factorii ce intervin succesiv sau simultan în prevenţia şi terapia consumului de droguri prin realizarea unui nou model de guvernanţă clinică la nivel naţional şi european. Considerăm că problema consumului de substanţe psihoactive este pusă greşit, ele fiind împărţite artificial în droguri de mare risc şi droguri ‘uşoare, legale’. Împărţirea este menită liniştirii conştiinţei decidenţilor şi iluziei că fenomenul este ţinut sub control. Traficanţii şi moartea nu ţin cont de aceste clasificări oficiale. Spun asta deoarece oricum am privi fenomenul consumului de etnobotanice, legale, de design, uşoare, evoluţia nu poate fi decât nefastă. (…) Din acest motiv susţinem că toate drogurile trebuie să fie scoase în afara legii”, a precizat Tudor Ciuhodaru.
Ciuhodaru, în calitate de medic primar de urgenţe, specialist în toxicologie, a declarat că numai sâmbătă, într-o singură zi, trei pacienţi au solicitat serviciul de urgenţă în urma consumului de etnobotanice. În cea mai gravă stare de sănătate a fost adusă o tânără de 24 de ani, din Vaslui, ce consuma de 2 ani variate produse etnobotanice. Tulburările de comportament, agitaţia extremă, tulburările cardiace, respiratorii şi digestive au necesitat suport respirator şi volemic asociate tratamentului simptomatic. Ea este dependentă de etnobotanice, iar în ultima perioadă a crescut progresiv dozele şi a trecut la drogurilor ilegale precum cannabis, heroină, cocaină.
Conform medicului, apariţia fenomenului etnobotanicelor a modificat profilul pacientului cu abuz de substanţe ce devine mai expus riscului de intoxicaţie acută, supradoză şi deces.
“Nevoile de terapie ale acestor pacienţi depăşesc cu mult posibilităţile actualelor structuri medicale şi impun apariţia centrelor integrate care să realizeze prevenţia, tratamentul şi readaptarea în societate a pacientului cu abuz de substanţe. În acest moment constatăm doar încercări disparate de abordare a acestui tip de pacient existând multiple instituţii ale statului şi ONG-uri preocupate de această problemă, dar acţiunile lor sunt ineficiente în absenţa unei viziuni holistice a fenomenului şi a comunicării inadecvate sau chiar absenţe între actorii implicaţi în problema managementului abuzului de substanţe”, a conchis Tudor Ciuhodaru.