/Tudor Ciuhodaru: Se incearca iar acreditarea ca exista droguri `legale sau usoare`

Tudor Ciuhodaru: Se incearca iar acreditarea ca exista droguri `legale sau usoare`

Doctorul Tudor Ciuhodaru consideră că apariţia băuturilor cu denumiri de droguri este doar o nouă încercare de a acredita ideea că există droguri legale şi uşoare, care să permită ulterior comercializarea lor pe scară largă.
Într-un comunicat transmis AGERPRES, deputatul Tudor Ciuhodaru, specialist în toxicologie, afirmă că “se uită cu prea multă uşurinţă că plantele cu efect halucinogen generic numite etnobotanice au intrat în România tot prin Galaţi şi tot sub o mască inofensivă”.


“Se încearcă iar acreditarea că există droguri “legale sau uşoare” şi se face reclamă consumului de droguri (prin introducerea pe piaţă a berii cu aromă de marihuana – n.r.). Nici traficanţii şi nici moartea nu ţin cont de clasificările oficiale privind drogurile. Oricum am privi fenomenul consumului de etnobotanice, legale, de design, uşoare, evoluţia nu poate fi decât nefastă. Fie că victima ajunge la adicţie faţă de substanţa ca atare, crescând dozele şi scăzând intervalul de administrare cu risc enorm de supradoză şi deces sau capătă dependenţă de ceea ce numeşte “stare de bine” şi va încerca să o atingă mult mai uşor utilizând drogurile clasificate drept de mare risc. Studiile de supraveghere, pe perioade de mai mulţi ani, arată tendinţa acestor consumatori în primul rând de a mări dozele şi în al doilea rând de trecere de la drogurile legale la cele ilicite”, afirmă Tudor Ciuhodaru în comunicatul de presă.
El consideră că s-a făcut deja mult prea mult rău, iar lipsa reacţiilor eficiente ale autorităţilor locale şi centrale a făcut ca fenomenul să explodeze. “Nu trebuie să apărăm drepturile traficanţilor de droguri, ci trebuie să găsim soluţia sănătoasă pentru a proteja viaţa copiilor noştri”, subliniază medicul deputat.
Declaraţia medicului a fost făcută în cadrul Acţiunii Europene privind Drogurile (EAD), de la Varşovia, unde a susţinut ca toate drogurile să fie scoase în afara legii.