/Tudor Ciuhodaru cere demisia responsabililor de explozia consumului de etnobotanice

Tudor Ciuhodaru cere demisia responsabililor de explozia consumului de etnobotanice

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru cere adoptarea de urgenţă a proiectului legislativ care prevede închisoarea până la douăzeci de ani pentru comercianţii de etnobotanice, precum şi demisia celor responsabili de explozia acestui fenomen.
“Când doi tineri ajung în două zile succesive la Urgenţe în urma manifestărilor violente legate de etnobotanice consider că e vorba de o urgenţă majoră şi o problemă de sănătate publică. Violenţa extremă în plenitudinea manifestării ca heteroagresivitate şi tentativă de sinucidere prin plăgi mutilante sunt noile forme clinice ale acestui tip de intoxicaţie. Victimele sunt părinţii care ajung să fie urmăriţi cu drujba, dar şi societatea, pentru că în toate aceste situaţii au fost mobilizate echipe de poliţişti şi jandarmi, iar medicii de la ambulanţă sau de la urgenţe au fost nevoiţi să instituie măsurile de resuscitare în condiţii de risc extrem.

Cer de urgenţă adoptarea proiectului legislativ ce prevede închisoare de până la 20 de ani pentru cei care ne transformă viaţa în coşmar şi totodată demisia celor care au tratat fără responsabilitate acest fenomen atât la nivel local, cât şi la nivel central”, afirmă Ciuhodaru într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Deputatul este de părere că pentru pierderea vieţilor tinerilor din cauza etnobotanicelor demnitarii responsabil nu ar trebui să aibă imunitate.
“Ministrul Sănătăţii a considerat că etnobotanicele omoară aşa cum şi ‘tramvaiul mai calcă oameni uneori’. Mă întreb doar dacă nepromulgarea legii privind interzicerea etnobotanicelor pe care am iniţiat-o de la Iaşi, adoptată de Camera Deputaţilor înainte de Ordonanţă, în urmă cu an, este cauza exploziei consumului de etnobotanice în special în Regiunea de Nord-Est, care se distinge în privinţa consumului, înregistrând un procent de 19,9%, fiind urmată de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenţă declarată de 15,1%”, spune deputatul.
El precizează că începutul consumului de droguri are loc la vârste timpurii, sub 14 ani, fiind 13% consumatori, 14-15 ani – 10%, 16-17 ani – 41,3%, iar accesibilitatea drogurilor este ridicată în locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri etc., 23,4% dintre adolescenţii de clasa a XII-a menţionând că le pot procura uşor în aceste locuri, iar 17,8 % – chiar foarte uşor – şi la petrecerile cu prietenii – 18% declarând că le pot procura în aceste locuri uşor, iar 12,8% – foarte uşor.