/Trei decese şi 35 de infectări confirmate cu virusul Nilului de Vest

Trei decese şi 35 de infectări confirmate cu virusul Nilului de Vest

După raportarea primului deces cu trei zile în urmă, alte două persoane şi-au pierdut viaţa în Serbia în urma infectării cu virusul Nilului de Vest, fiind înregistrate şi 35 de cazuri confirmate, au anunţat sâmbătă surse medicale locale, citate de AFP. Ultimele două persoane decedate aveau vârste de 68 şi respectiv 81 de ani. De asemenea, toate persoanele infectate au vârste mai mari de 50 de ani şi prezintă afecţiuni cardiace cronice, a precizat ministerul Sănătăţii într-un comunicat. Cazurile de infectate au fost semnalate în capitala Belgrad, dar şi în alte părţi ale ţării.  Potrivit autorităţilor sanitare, cele mai multe dintre persoanele infectate nu au călătorit în ţări unde a mai fost semnalată această boală.

Anterior, ministrul sârb al Sănătăţii, Slavica Djukic Deajanovic, a asigurat populaţia că nu există riscul declanşării unei epidemii.

Virusul Nilului de Vest, transmis de la ţânţari, poate antrena la om trei tipuri de reacţii. El poate provoca simptome asemănătoare gripei, dar în unele cazuri se poate ajunge la complicaţii cum ar fi meningita sau encefalita, existând astfel riscul de a provoca moartea.

O reprezentantă a Institutului pentru Sănătate publică, Jelena Obrenovic, a cerut populaţiei să se protejeze de ţânţari mai ales prin evitarea locurilor unde se găsesc aceste insecte şi să-şi monteze plase pentru ţânţari la ferestre.

Autorităţile au anunţat că au răspândit pesticide în atmosferă în cursul acestui weekend pentru a reduce numărul ţânţarilor.

Nu există nici un tratament pentru vindecare acestei boli, iar 80% dintre persoanele infectate nu prezintă nici un simptom.AGERPRES