/Trei americance au obtinut premiile pentru stiinta oferite de Google

Trei americance au obtinut premiile pentru stiinta oferite de Google

Trei tinere americance au primit premiile pentru ştiinţă oferite de Google după o selecţie la care au participat 7.500 de tineri de ambele sexe din 91 de ţări, a anunţat marţi compania Google, transmite AFP.Laureatele au fost premiate pentru proiecte privind tratamentul bolnavelor de cancer ovarian, privind substanţele cu potenţial cancerigen din sosurile folosite în prăjirea cărnii de pui şi cu privire la calitatea aerului din locuinţe pentru a reduce atacurile de astm.

Câştigătoarea premiului întâi, Shree Bose, ce face parte din grupa de vârstă 17 – 18 ani, a câştigat o bursă de studii în valoare de 50.000 de dolari, o călătorie în insulele Galapagos la bordul navei National Geographic Explorer, precum şi un stagiu la CERN, Organizaţia europeană pentru cercetare nucleară.

“Shree a descoperit o modalitate de a îmbunătăţi tratamentul cancerului ovarian la pacientele care au dezvoltat o rezistenţă la anumite tipuri de intervenţii prin chemoterapie”, conform Google.

Celelalte două câştigătoare sunt Lauren Hodge şi Naomi Shah, la categoriile 13-14 ani şi respectiv 15-16 ani.

Lauren Hodge “a studiat efectele diferitelor sosuri folosite în bucătărie, la prăjirea cărnii de pui, asupra substanţelor cu potenţial cancerigen din această carne”, conform Google.

În ceea ce o priveşte pe Naomi Shah “ea a demonstrat că schimbarea interioarelor locuibile poate reduce dependenţa astmaticilor de medicamente”, se mai precizează în comunicatul Google.

Ultimele două laureate au obţinut câte o bursă de studii în valoare de 25.000 de dolar şi stagii la Google şi la fabricantul de jucării LEGO.

Juriul internaţional care a condus selecţia şi a ales câştigătoarele a fost alcătuit din oameni de ştiinţă recunoscuţi, laureaţi ai premiului Nobel şi cercetători vizionari în domeniul înaltelor tehnologii. Acest concurs pentru tinerii cu aptitudini de cercetare este primul de acest tip organizat de Google.