/Tratamentul împotriva hipertensiunii ar putea fi prea agresiv pentru unele persoane în vârstă

Tratamentul împotriva hipertensiunii ar putea fi prea agresiv pentru unele persoane în vârstă

O bună parte din persoanele în vârstă care suferă de hipertensiune ar putea fi tratate într-un mod mai puţin agresiv, adică ar putea lua mai puţine pastile decât le sunt prescrise în acest moment pentru a-şi ţine tensiunea arterială sub control, relatează miercuri Associated Press.Aceste schimbări au fost recomandate de un grup de experţi numiţi de guvernul SUA şi au la bază studii riguroase. Totuşi, responsabilii guvernului american nu şi-au dat acordul asupra lor, iar Asociaţia Americană a Inimii urmează să facă publice alte recomandări, spre sfârşitul anul viitor.

Membrii grupului de experţi au subliniat că pragul hipertensiunii nu se modifică: 140 cu 90, pentru adulţii tineri şi pentru toţi adulţii care suferă de diabet sau boli renale. Ei afirmă însă că adulţii cu vârsta de cel puţin 60 de ani nu trebuie să ia medicamente antihipertensive decât dacă tensiunea lor arterială creşte la 150 cu 90 sau peste acest nivel.

Potrivit acestora, urmarea de către adulţii în vârstă a unui tratament prea agresiv poate avea drept consecinţă stări de leşin şi căderi. Mai mult, pot apărea interacţiuni nedorite cu alte medicamente luate pentru alte afecţiuni.

Recomandările experţilor au fost publicate miercuri în Jurnalul Asociaţiei medicale americane. Dr. Gary Gibbons, directorul Institutului naţional pentru inimă, plămâni şi sânge (NHLBI, care este agenţie federală) a precizat miercuri într-un comunicat că agenţia sa nu a aprobat raportul grupului de experţi, şi nici Institutul naţional pentru sănătate, de care aparţine NHLBI.

În ce-i priveşte, autorii raportului au insistat că observaţiile lor sunt simple recomandări, iar doctorii trebuie să ia decizii de tratament în funcţie de circumstanţele particulare ale fiecărui pacient, adăugând că toţi cei care suferă de hipertensiune pot avea de câştigat dacă urmează o dietă sănătoasă, fac exerciţii fizice în mod regulat şi îşi ţin greutatea sau control. AGERPRES (AS – autor: Mihaela Toth, editor: Ionuţ Mareş)