/Tranzactiile pe piata office au crescut cu 66 la suta in T1

Tranzactiile pe piata office au crescut cu 66 la suta in T1

Suprafaţa totala inchiriata pe piata spatiilor de birouri din Capitala a depasit in primele trei luni pragul de 50.000 mp, ceea ce reprezinta o crestere cu 66% a volumului tranzactionat pe piata inchirierilor comparativ cu trimestrul I al anului trecut.
In total, de la inceputul anului au fost incheiate aproximativ 55 de tranzactii cu spatii de birouri, incluzand relocari, extinderi, renegocieri si preinchirieri, suprafetele inchiriate de companii variind intre 400 si 750 mp, declara Claudia Cetatoiu, Senior Office Negotiator al companiei King Sturge, citată de Financiarul.


,,Vorbim in special despre relocari din alte cladiri in spatii noi, neocupate inainte de companii. Relocarile au la baza diverse motive. In unele cazuri sunt preferate pentru locatii mai bune, mai aproape de transportul in comun, pentru chirii mai mici sau pentru ca spatiile existente sunt insuficiente. Am dori sa mentionam aici un lucru imbucurator si anume ca mutarile pe piata chiriilor nu mai provin din partea companiilor care vor sa isi restranga activitatea, asa cum era cazul in 2009′, remarca Cetatoiu.
Principalele companii care au semnat contracte de inchiriere in primul trimestru al anului provin din domeniul IT (Intel, Ortec), servicii, incluzand domeniul farmaceutic (Pfizer, Bristol Myers Squibb), medical (Medicover, CMU), firme de avocatura (White&Case, Wood Oltenasu&Asociatii), advertising (Tempo Advertising, GPD Advertising) si bunuri de consum (JTI, Lidl, Cargill).
Firmele de publicitate se indreapta in continuare catre vile, casele de avocatura catre cladiri de birouri.
Totodata, inceputul de an a adus pe piata un nou chirias, compania Intel inchiriind 3.500 mp in cladirea Upground /nord/. Zonele de interes pentru firme continua sa fie reprezentate de cartierele din centru si din nord, care au atras cele mai multe relocari in primul trimestru al anului.
‘Investitorii oportunisti vor prelua conducerea, in timp ce altii vor continua sa se uite la pietele mai sigure din Europa de Vest sau la alte tari din ECE, mai putin afectate’, afirma analistul Cushman&Wakefield.
Activizarea companiilor pe piata chiriasilor de spatii office a avut ca efect imediat scaderea ratei de neocupare la aproximativ 16% de la 16,8% cat se inregistra la finalul trimestrului IV din 2010. Chiria medie pentru spatii in cladirile de prim-rang a ramas insa neschimbata, la nivelul de 19 euro/mp pe luna.
Proiecte noi ce urmeaza a fi livrate sunt Platinum Business&Convention Center, Crystal Tower, Cathedral Plaza si Novo Park G, iar pentru urmatorii doi ani au fost anuntate Hermes Business Campus, Ana Tower, Raiffeisen Evolution Sky Tower si AFI Business Park.