/Traian Basescu: Spatiul public – extrem de poluat de declaratii lipsite de responsabilitate

Traian Basescu: Spatiul public – extrem de poluat de declaratii lipsite de responsabilitate

Spaţiul public a ajuns extrem de poluat de declaraţii lipsite de responsabilitate, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti, cu ocazia audierii sale în procesul în care cere obligarea deputatului PSD Mugurel Surupăceanu la plata unor daune morale simbolice în valoare de un leu pentru declaraţiile legate de comercializarea produselor etnobotanice.
“Nu ştiu ce a spus pârâtul exact în afara acuzaţiilor pe care le-am reclamat. Mărturisesc că în faza iniţială nici nu am dat atenţie, abia când am văzut efectele în presă, cu afirmaţii ‘Băsescu şi-a finanţat campania din droguri’, abia atunci mi-am dat seama ce efect nefericit a putut să aibă. (…) Am considerat că trebuie să reacţionez”, a explicat şeful statului.
Traian Băsescu a amintit că, în 2009, a desemnat, pe bază de accept personal, o comisie formată din specialişti care să analizeze mediul social din România şi riscurile societăţii româneşti, în vederea întocmirii unui raport.


“Raportul nu cere dezincriminarea consumului de droguri. Raportul face propunere de analiză dacă riscurile pentru consumatorii de droguri ar fi mai mici în cazul în care ar fi incriminat consumul de droguri puternice, lăsând neincriminat consumul de droguri uşoare”, a declarat preşedintele.
Deputatul Partidului Social Democrat /PSD, opoziţie/ Mugurel Surupăceanu, iniţiator al unei legi antidrog, anunţa, pe 14 februarie 2010, că a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în privinţa magazinelor care comercializează produse etnobotanice, sugerând că ar exista anumite grupuri de interese din PDL legate în mod direct de această afacere a drogurilor uşoare.
Surupăceanu a susţinut şi că, în septembrie 2009, Comisia prezidenţială de analiza riscurilor sociale recomanda dezincriminarea consumului de droguri uşoare.
“Practic, avem de-a face cu o implicare a două dintre cele mai importante instituţii ale statului – Guvernul şi Preşedinţia – în favorizarea şi susţinerea consumului de droguri uşoare în România. Aceste două instituţii ale statului sunt de fapt în acest moment principalele responsabile pentru victimele rezultate din consumul de droguri”, a spus deputatul.
El a mai susţinut că aceste instituţii ar fi girat moral şi instituţional afacerea drogurilor etnobotanice din România ultimilor ani.