/Tinerii de 25-35 de ani trec prematur printr-o `criza a varstei de mijloc`

Tinerii de 25-35 de ani trec prematur printr-o `criza a varstei de mijloc`

Un număr semnificativ de tineri adulţi, ajunşi la 20 – 30 de ani, se confruntă deja cu o adevărată ‘criză a vârstei de mijloc’, deşi sunt, în principiu, în floarea vârstei, relatează în ediţia de joi cotidianul britanic Daily Mail.

Cercetătorii susţin că de vină pentru aceste ‘simptome’ sunt tocmai gama largă de opţiuni aflate la dispoziţia tineretului de azi.

În mai mare măsură decât în generaţiile precedente, un important număr de adulţi tineri tind să resimtă anxietate ori depresie când sunt puşi în faţa unor alegeri sau pot avea senzaţia că sunt ‘încorsetaţi’ într-o căsnicie sau într-un job care nu li se potriveşte.

Dr. Oliver Robinson, de la Universitatea Greenwich, a remarcat, după ce a intervievat 50 de persoane între 25 şi 35 de ani, că problema pare să fie generată de faptul că ‘în ziua de azi, la începutul vieţii de adult ai mai multă libertate de opţiune decât mai demult’.

‘Există mai multă fluiditate pe piaţa muncii, în privinţa căsătoriei sau a alternativelor la căsătorie, fluiditate care se traduce prin faptul că schimbările majore în viaţă sunt din ce în ce mai acceptate. În trecut, o schimbare majoră în plan existenţial se producea de regulă la vârsta de mijloc’, a explicat dr. Robinson.

La apariţia precoce a acestei crize poate contribui şi presiunea resimţită de tineri de a se ridica la înălţimea aşteptărilor părinţilor. ‘Oamenii simt nevoia acută de a se angaja, de a face bani şi de a obţine succesul cât mai repede’ – spune dr.Robinson. Mai mult, astăzi tinerii de 20-30 de ani vor ‘să aibă totul’ şi nu se mulţumesc cu o viaţă ‘mediocră, convenţională’.

‘Astăzi, un tânăr poate schimba cinci locuri de muncă până la 30 de ani. Intră într-o lume diferită, care, deşi îi dă o paletă mult mai largă de opţiuni, în acelaşi timp îi creşte sentimentul de nesiguranţă. Persoanele care sunt întreprinzătoare şi flexibile se descurcă mai bine, dar ceilalţi mai puţin’ – a arătat la rândul său Cary Cooper, profesor de psihologie la Universitatea Lancaster.