/Timis: Panza freatica a satului Pordeanu, infestata cu produse petroliere de origine necunoscuta

Timis: Panza freatica a satului Pordeanu, infestata cu produse petroliere de origine necunoscuta

Locuitorii satului Pordeanu din judeţul Timiş nu mai dispun de apă potabilă de aproape zece zile, după ce pânza freatică a fost infestată cu produse petroliere, din cauze necunoscute. Atât populaţia, cât şi animalele sunt aprovizionate cu apă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe (ISU) Banat.
‘În urmă cu două săptămâni, am fost informaţi de Instituţia Prefectului că în pânza freatică din satul Pordeanu (care aparţine de comuna Beba Veche – n.r.) se găsesc produse petroliere şi că apa nu mai poate fi folosită nici pentru populaţie, dar nici pentru animale. Am organizat de două ori pe săptămână transporturi de apă potabilă. Pentru oameni se face sub controlul strict al inspectorilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, pentru a nu avea probleme de sănătate în rândul populaţiei. Se trimit bisăptămânal câte două autospeciale: pentru consumul uman, câte 5.000 de litri, iar pentru consumul animalelor, câte 9.000 de litri’, a declarat marţi şeful ISU Banat, general de brigadă Mihai Benga.


Interesant este faptul că prim-comisarul Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş, a anunţat în colegiul prefectural de marţi că din probele prelevate rezultă că apa din zonă nu este poluată.
‘Nu sunt probleme de poluare cu reziduuri petroliere. Acest foraj a fost prea mult exploatat şi nu a fost lăsat să se refacă. Ca atare au apărut acele probleme. Proba arătată de domnul primar (al comunei Beba Veche – n.r.) nu ştim dacă a fost luată de la foraj sau de la reţea’, a spus Eperieş, care a subliniat faptul că reprezentanţii Gărzii de Mediu au solicitat companiei OMV Petrom să verifice sondele petroliere pe care le deţine în zonă pentru a se asigura că acestea nu prezintă scurgeri.
Forajul folosit acum pentru alimentarea cu apă a satului este unul vechi, din 1980 şi este posibil ca el să fie refăcut.
Satul Pordeanu este situat în extremitatea de vest a ţării, la 28 de kilometri vest de oraşul Sânnicolau Mare şi la mai puţin de 200 de metri de graniţa dintre România şi Serbia.
Este un sat foarte vechi, menţionat pentru prima dată în anul 1244, ca mănăstire (Pordanmunstra). După cucerirea austriacă a Banatului, pe harta contelui Mercy este numit oficial Burgas, dar la 1750 apare deja cu numele Pardany.
În secolul al XVIII-lea face parte din posesiunile contelui Nako şi, conform istoricului Ioan Lotreanu, Pordeanu este reîntemeiată prin colonizarea cu maghiari. Pe la 1900 Pordeanu avea deja peste 1.000 de locuitori, majoritatea maghiari, printre care şi câţiva români şi germani, iar după unirea Banatului cu România, o parte din maghiari rămân în Ungaria. În perioada interbelică a fost comună de sine stătătoare, cu primărie proprie, dar apoi, datorită amplasării defavorabile cauzate de trasarea graniţei, a început să decadă rapid.
În prezent, satul are 78 de locuitori, dintre care 52 maghiari şi 26 români.
Principala ocupaţie a locuitorilor este agricultura, dar pe teritoriul localităţii se găsesc mai multe schele de petrol exploatate de compania Petrom.