/Timiş: Medicii străini învaţă la Centrul de Chirurgie Laparoscopică din Timişoara

Timiş: Medicii străini învaţă la Centrul de Chirurgie Laparoscopică din Timişoara

Un număr de 14 rezidenţi în chirurgie plastică din Uniunea Europeană sunt prezenţi la Timişoara, unde se desfăşoară, la sfârşitul acestei săptămâni, un curs de microchirurgie a vaselor şi nervilor, în cadrul celui de-al XXVIII-lea seminar practic de profil.
Cu acest prilej, compania elveţiană care a creat primele fire de sutură în microchirurgie a devenit partenerul oficial al timişorenilor de la Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie ‘Pius Brânzeu’ al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Victor Babeş’ Timişoara.

Cursul face parte din programul de training în microchirurgie al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă, care deţine acreditarea EBOPRAS (European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery). Această manifestare este organizată periodic, de treisprezece ani, la standarde înalte de calitate. Ca urmare, începând cu anul acesta, firma elveţiană a devenit partener oficial al cursurilor şi a decis să ofere, anual, două burse.

‘Facem aceste cursuri mai bine decât alţii. E adevărat că şi preţul este un criteriu. La noi, cursurile costă 690 de euro pentru străini, respectiv 490 de euro pentru români, în timp ce în străinătate costul este cel puţin dublu’, a explicat Dragoş Pieptu, unul dintre partenerii ieşeni ai cursului.

Potrivit specialiştilor timişoreni, afluenţa mare de străini este motivată de faptul că aceste cursuri au un nivel extrem de elevat, iar cursanţii străini apreciază că aceste cursuri de la Timişoara sunt cel mai bine organizate. Cursurile sunt susţinute financiar, în fiecare an, doar din banii proveniţi de la sponsori şi din taxele percepute.

Din cele zece cursuri de profil la care au participat anul trecut, în Europa, stagiarii străini spun că cele de la Timişoara sunt cel mai bine făcute. Un alt aspect care îi aduce pe străini în oraşul de pe Bega este acela că aici au parte de cursuri personalizate şi pot să revină, la cerere, pentru instruire detaliată.

‘În momentul în care o instituţie aduce atâţia participanţi, iar noi avem peste şase sute, în ultimii zece ani, înseamnă că are o anumită autoritate în domeniu, că prezintă o atractivitate şi că este un pol de excelenţă. Asemenea lucruri trebuie finanţate’, a declarat prof. univ. dr. Mihai Ionac, şeful Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie Timişoara.