/Testari gratuite pentru depistarea melanomului

Testari gratuite pentru depistarea melanomului

Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani, pe un eşantion de peste 1.600 de adulţi, a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
Studiul, realizat de dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology, demonstrează reducerea apariţiei melanomului, chiar şi a celor mai severe forme, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecţie solară.
Folosite cu regularitate, produsele de protecţie solară protejează eficient pielea în timpul expunerii la soare.
”Dacă aveţi o aluniţă suspectă (asimetrică, culoare neomogenă, diametru mai mare de 6 mm, care îşi schimbă aspectul în timp) consultaţi de urgenţă un medic dermatolog”, recomandă dr. Victor Georgescu, medic dermatolog.


Melanomul este un tip de cancer de piele şi are legatură directă cu expunerea la soare. El este o tumoare care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru că prezintă un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele.
Vârsta medie pentru apariţia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi. Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi.
Oricine poate să dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în cazul unui tegument sensibil la soare – piele, ochi şi păr deschise la culoare -, în cazul unor factori genetici – prezenţa a numeroase aluniţe (peste 100) -, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate, arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, obiceiul bronzării artificiale la solar.
În 2010, cu ocazia campaniilor desfăşurate de Societatea Română de Dermatologie de Ziua Europeană pentru depistarea melanomului, au fost indentificate în jur de 80 de persoane cu melanom din cele peste 3.000 de persoane consultate.
Centrul Medical Bioderm împreună cu Laboratoarele La Roche-Posay organizează, între 30 mai şi 1 iunie, Zilele protecţiei solare, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.
În această perioadă, 15 medici dermatologi din clinicile Bioderm din Bucureşti vor efectua gratuit examinări ale aluniţelor suspecte în vederea depistării de cancere cutanate. Totodată, pacienţii vor primi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare şi fotoprotecţie.
Consultaţiile se vor acorda pe bază de programare telefonică la numerele 021.211.71.36, 021.267.42.25, 0731.018.605, 0731.018.618 începând cu data de 26 mai.