/Testari gratuite pentru astm in acest week-end in Parcul Tineretului

Testari gratuite pentru astm in acest week-end in Parcul Tineretului

Societatea Română de Pneumologie efectuează testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii) la sfârşitul acestei săptămâni în Parcul Tineretului.
Evenimentul face parte din campania naţională de testare şi educare, organizată în perioada 2-15 mai de Societatea Română de Pneumologie cu spirijinul AstraZeneca, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
Campania se numeşte “Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!’ şi îşi propune să îi înveţe pe bolnavii de astm să îşi ţină boala sub control.
‘Testarea din acest weekend se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc’ a spus prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele societăţii.


Cu acest prilej a fost lansat şi site-ul www.invingeastmul.ro care oferă informatii suplimentare despre astm.
‘Este un site diferit de tot ce am realizat până acum, pentru că, pe lângă informaţiile despre boală, îi oferim pacientului şi posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cât de bine îi merge cu tratamentul pe care îl urmează sau, altfel spus, cât de bine este controlat astmul lui. Şi, cel mai important, printr-o aplicaţie simplă, îi oferim oricărui pacient interesat să meargă pentru o consultaţie la un medic pneumolog, posibilitatea să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv’, a subliniat preşedintele societăţii.
O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime (sau chiar niciun simptom), nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc (sau foloseşte foarte rar) medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic ca şi o persoană obişnuită, fără limitări ale activităţilor fizice, are funcţia pulmonară normală (sau aproape normală) (măsurată prin probe specifice) şi nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).
Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.
În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.
Simptomele astmului variază de la oră la oră, de la zi la zi, de la săptămână la săptămână, de la lună la lună. Adesea, se agravează în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.
Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese şi creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne, susţin specialiştii.
În anii 90, oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astăzi, ei consideră aceasta problemă ca fiind mult mai complexă. Mulţi cercetători examinează rolul factorilor genetici şi al felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.
Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan. Acesta a accentuat că cea mai mare pondere a bolnavilor de astm este înregistrată în rândul copiilor cu vârsta între 7 şi 8 ani, astfel că un copil din 20 cu vârstă şcolară suferă de astm bronşic.