/Testarea clinică a unui vaccin împotriva Ebola a fost suspendată (OMS)

Testarea clinică a unui vaccin împotriva Ebola a fost suspendată (OMS)

Testarea clinică a unuia dintre vaccinurile experimentale contra Ebola a fost suspendată pentru că unii dintre voluntarii cărora le-a fost administrată substanța au acuzat dureri în articulații, a declarat joi într-o conferință de presă Mary-Paule Kieny, director general adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit AFP și EFE. Spitalul Universitar din Geneva (HUG) a început la 10 noiembrie să testeze pe voluntari vaccinul VSV-ZEBOV, iar la 2 decembrie responsabilii HUG au informat că primele rezultate erau pozitive.

Însă joi, HUG a anunțat că a suspendat cu o săptămână mai devreme aceste teste după ce patru voluntari, dintre cei 59 care au primit vaccinul, au simțit dureri ‘de tip reumatismal în articulații (la picioare și mâini), survenite după zece sau 15 zile de la injecție și care nu făceau parte din reacțiile așteptate’.

Dr. Kieny a precizat că nu a fost necesară spitalizarea celor patru persoane.

Echipa a decis să-și acorde un timp pentru a înțelege ce se petrece și a face comparații cu celelalte țări în care este testat vaccinul (SUA, Canada, Germania, Gabon). Până în prezent, aceste centre ‘nu au observat simptome inflamatoare printre voluntari’, potrivit unui comunicat.

‘Vaccinările ar urma să fie reluate la 5 ianuarie, într-un ritm de cel mult 15 persoane pe săptămână pentru a le garanta tuturor voluntarilor o asistență optimă’, subliniază comunicatul.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Cristina Mac)

Foto: (c) Pierre Albouy / REUTERS