/Teleorman: Programe ale UNCR privind educatia si ocuparea fortei de munca

Teleorman: Programe ale UNCR privind educatia si ocuparea fortei de munca

Conducerea Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi (UNCR) a prezentat vineri la Alexandria, într-o reuniune găzduită de Consiliul Judeţean Teleorman, programele proprii privind educaţia şi ocuparea forţei de muncă, pentru perioada următoare fiind vizate alte domenii, cum sunt sănătatea, infrastructura şi cultura.
Preşedintele UNCR, Florin Motoi, a declarat că în prezent există comunităţi tradiţionale de romi care se confruntă cu probleme social-economice, cum ar fi participarea şcolară redusă, lipsa cronică a locurilor de muncă, accesul redus la serviciile sociale, migrarea în afara ţării, munca la negru sau practicarea căsătoriilor timpurii.


Sursa citată şi-a arătat nemulţumirea pentru faptul că la reuniunea de la Alexandria nu au luat parte reprezentanţii Prefecturii Teleorman.
Şeful UNCR şi-a exprimat nedumerirea faţă de numirea în funcţiile speciale de la Prefectură şi Inspectoratul Şcolar Teleorman a unor oameni care “nu reprezintă etnia romă şi nu cunosc limba romani”.
De altfel, în cadrul reuniunii s-au dezbătut probleme privind “lipsa de comunicare dintre autorităţile publice şi comunităţile de romi”, în condiţiile în care responsabilităţile par a fi neglijate de ambele părţi.
În judeţul Teleorman trăiesc circa 20.000 de romi, măsurile specifice, conform opiniilor unor participanţi la dezbateri, urmând a viza diminuarea decalajelor socio-economice dintre romi şi populaţia majoritară.
Reprezentanţi ai UNCR şi ai unor autorităţi din Teleorman au evidenţiat între altele necesitatea combaterii discriminării, revalorizării meşteşugurilor tradiţionale ale romilor, asigurării unor condiţii de locuire decente şi accesării serviciilor de sănătate publică.