/Takeda Pharmaceutical ar putea achizitiona Nycomed pentru 12 miliarde dolari

Takeda Pharmaceutical ar putea achizitiona Nycomed pentru 12 miliarde dolari

Takeda Pharmaceutical Co din Japonia negociază preluarea grupului farmaceutic elveţian Nycomed, care are o prezenţă semnificativă în Europa şi pe pieţele emergente, tranzacţia fiind evaluată la peste 1.000 de miliarde de yeni (12 miliarde de dolari), conform unor surse anonime, transmite Reuters.
Compania farmaceutică niponă a abordat o serie de bănci importante pentru o posibilă finanţare a tranzacţiei, susţin sursele.
‘Nivelul acestei preluări este într-adevăr ridicat. Încă nu ştim detaliile exacte ale tranzacţiei dar Takeda se ocupă de mult timp de acest tip de strategie’, a declarat Hiroaki Osakabe, de la Chibagin Asset Management.


Reprezentanţii Takeda şi Nycomed au refuzat să comenteze. Compania farmaceutică niponă încearcă de mult timp să-şi extindă prezenţa în Europa, prin achiziţionarea unor grupuri rivale.
Nycomed ar fi a doua tranzacţie majoră pentru Takeda, care în 2008 a achiziţionat grupul farmaceutic american Millennium Pharmaceuticals, pentru aproximativ 9 miliarde de dolari.
Joi acţiunile Takeda au scăzut cu 1,4% la bursa din Tokyo.
Nycomed, care are 12.500 de angajaţi, este deţinută în principal de firme de administrare a fondurilor de investiţii, printre care Nordic Capital, cu o participaţie de 41%, DLJ Merchant Banking a băncii elveţiene Credit Suisse, care deţine 25,6% din acţiuni, Coller International Partners cu o participaţie de 9,7% şi Avista, cu 8,9% din acţiuni.