/Tabara: Suma necesara pentru acoperirea pierderilor provocate de E-coli se ridica la 300 – 400 milioane euro

Tabara: Suma necesara pentru acoperirea pierderilor provocate de E-coli se ridica la 300 – 400 milioane euro

Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate fermierilor europeni de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) este de circa 300 – 400 de milioane de euro, a arătat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.
‘Miniştrii Agriculturii au decis, la Luxemburg, ca ajutorul acordat drept despăgubire să fie extins la toţi producătorii de castraveţi şi nu doar la asociaţiile de producători. La noi era doar cazul Hortifruct, deci aveam o singură asociaţie. De asemenea, la Luxemburg s-a decis majorarea cuantumului despăgubirilor, de la 150 milioane de euro, pentru toţi producătorii din Uniune, la 200 – 250 milioane de euro, deşi suma necesară pentru acoperirea tuturor pierderilor ar fi de circa 300-400 milioane de euro’, a spus ministrul agriculturii.


Comisia Europeană /CE/ şi-a majorat, miercuri, de la 150 la 210 milioane de euro, propunerea de compensaţii financiare pentru producătorii de legume din Uniunea Europeană confruntaţi cu prăbuşirea vânzărilor din cauza epidemiei provocate de bacteria Eceh, a anunţat comisarul european pentru agricultură, Dacia Cioloş, transmite AFP.
El a precizat că acest ajutor este destinat producătorilor de castraveţi, roşii, salată, dovlecei şi ardei.
Iniţial, Comisia propusese luni un ajutor total de 150 de milioane de euro, considerat insuficient şi contestat de mai multe ţări, între care Spania, aminteşte AFP.
Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, nu legumele sunt vinovate de această situaţie, ci ‘există altă cauză’.
Şeful MADR a anunţat, luni, că ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro.
Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute în Guvern situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
Forma deosebit de virulentă şi rezistentă a bacteriei E.coli, identificată în nordul Germaniei, a provocat, până în prezent, moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania, şi îmbolnăvirea altor mii de europeni. Originea epidemiei care până acum a afectat 13 state europene rămâne încă necunoscută.
Autorităţile sanitare germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atenţia autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, însă primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate au fost negative.