/T. Ciuhodaru despre trecerea CNAS in coordonarea MS: Asistam la dictatul UDMR in sanatate

T. Ciuhodaru despre trecerea CNAS in coordonarea MS: Asistam la dictatul UDMR in sanatate

Dr. Tudor Ciuhodaru, vicepreşedinte al PC, susţine că trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în coordonarea Ministerului Sănătăţii ar reprezenta “introducerea dictatului UDMR în sănătatea românilor”.
“Sănătatea nu poate fi susţinută prin dictat, dar asistăm astăzi la dictatul UDMR în sănătate. Carnetul de partid şi asigurarea unei fragile majorităţi dau dreptul celor aflaţi la Ministerul Sănătăţii să confunde bugetul Sănătăţii cu casieria de partid. Nu binele pacienţilor este prioritar. Politicile dezastruoase în sănătate şi incompentenţa factorilor decizionali rămân aceleaşi”, declară Ciuhodaru, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.


Deputatul afirmă că pacienţii şi asociaţiile profesionale au dreptul să hotărască direcţiile în care să se îndrepte sănătatea şi că acest lucru se poate realiza doar prin independenţa Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
De asemenea, Tudor Ciuhodaru reaminteşte că a propus un pachet legislativ, intitulat “România sănătoasă”, ce prevede ca în conducerea Casei de Asigurări de Sănătate majoritar să fie votul pacienţilor şi asociaţiilor profesionale din domeniu, precum şi alocarea a 5% din PIB sănătăţii, deblocarea posturilor din sistem, reducerea TVA la medicamente la 5%, considerarea medicinii de familie ca prioritate naţională, reanalizarea comasării şi desfiinţării de spitale, salvarea Ambulanţei.
“Guvernul ne oferă o Românie pompieristică în care fiecare pacient şi fiecare voce din sistemul medical este considerată un duşman al poporului. Sper doar ca fiecare dintre cei ce ne vând pe mai puţin de treizeci de arginţi sănătatea să beneficieze de legea Ciuhodaru ce-i obligă ca pe durata mandatului să se trateze în această ţară alături de ceilalţi români”, mai spune parlamentarul.
Guvernul a aprobat trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în coordonarea Ministerului Sănătăţii, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede păstrarea autonomiei CNAS, dar instituie un sistem de avizare aplicat de Ministerul Sănătăţii asupra actelor normative emise sau propuse de Casă, a precizat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.
De asemenea, preşedintele CNAS rămâne ordonator principal de credite.