/T. Basescu: Sanatatea va primi 300 de milioane pentru plata arieratelor

T. Basescu: Sanatatea va primi 300 de milioane pentru plata arieratelor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după întâlnirea cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a Comisiei Europene (CE) şi a Băncii Mondiale (BM), că Ministerul Sănătăţii va primi 300 de milioane pentru plata arieratelor unor spitale.
“Sănătatea va primi 300 de milioane, în mod deosebit pentru a acoperi arieratele unor spitale, la medicamente, la echipamente, la ce vor avea acolo şi mai pot beneficia şi de alte fonduri numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi.

Adică exact comportamentul pe care îl avea Fondul cu România când trăgeam tranşe la fiecare trei luni. Exact acelaşi comportament îl va avea Guvernul cu sistemul de sănătate. Mai primeşte o tranşă de bani, în afara celor 300 de milioane dacă se întâmplă un pas, primeşte şi a doua tranşă dacă se întâmplă şi al doilea pas şi a treia tranşă dacă se întâmplă şi al treilea pas. Numai în aceste condiţii”, a spus şeful statului.
El a subliniat că închiderea unor spitale nu reprezintă “miezul reformei în sistemul de sănătate”, însă a admis că sistemul sanitar este subfinanţat.
“Sistemul de sănătate din România este subfinanţat şi principalul motiv este contribuţia mică pe care o avem ca salariaţi la fondul de sănătate, pe de-o parte, iar pe de altă parte numărul mic de contributori în raport cu numărul de utilizatori ai sistemului de sănătate”, a arătat Traian Băsescu.
El a precizat că înainte de a primi bani sistemul de sănătate “trebuie să-şi pună transparent cheltuielile sub control”.
“Până nu se pun cheltuielile din sănătate sub control nu ne putem gândi în mod serios la mărirea bugetului sănătăţii pentru că nu este un buget care provine din contribuţii. Trebuie să luăm bani de la investiţii, din alte părţi ca să ducem la sănătate şi Guvernul îi va lua”, a spus şeful statului.