/T. Basescu a transmis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind unele acte normative din domeniul cercetarii

T. Basescu a transmis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind unele acte normative din domeniul cercetarii

Preşedintele Traian Băsescu a trimis marţi Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, pe motiv că menţine prevederea ca Academia Oamenilor de Ştiinţă, Academia de Ştiinţe Tehnice şi Academia de Ştiinţe Medicale să beneficieze în continuare de susţinere financiară de la bugetul de stat, informează Administraţia Prezidenţială.
În motivaţia cererii de reexaminare se precizează că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2010 a abrogat dispoziţiile legale care prevedeau susţinerea bugetară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Tehnice şi a Academiei de Ştiinţe Medicale, iar acest fapt a avut drept consecinţă încetarea bugetării celor trei academii, finanţarea acestor instituţii asigurându-se din venituri proprii.


“Legea transmisă spre promulgare a aprobat, cu modificări, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2010. Prin modificările aduse acestei ordonanţe, au fost introduse prevederi potrivit cărora cele trei instituţii academice, anterior menţionate, beneficiază din nou de susţinere financiară de la bugetul de stat. Ţinând cont de actualul context de politică bugetară şi de angajamentele Guvernului asumate în domeniul financiar, în care este necesară restrângerea cheltuielilor, considerăm că o asemenea măsură de finanţare bugetară generează cheltuieli suplimentare pentru bugetul de stat şi afectează sprijinirea altor activităţi educaţionale a căror singură modalitate de finanţare este cea bugetară”, se arată în cererea preşedintelui.
Astfel, şeful statului solicită reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, în sensul aprobării ordonanţei de urgenţă fără modificări, în forma iniţială în care aceasta a fost supusă aprobării parlamentare.