/SUA impun restrictii de calatorie unor responsabili rusi

SUA impun restrictii de calatorie unor responsabili rusi

Administraţia Obama a anunţat marţi că a impus restricţii de călătorie în Statele Unite unui număr de 60 de responsabili ruşi suspectaţi de implicare în întemniţarea şi uciderea unui avocat, informează Associated Press.

Serghei Magnitski a murit la sfârşitul anului 2009 după ce a petrecut aproape un an în închisoare. El era în aşteptarea unui proces de evaziune fiscală legat de activitatea sa cu un investitor născut în Statele Unite şi interzis în Rusia din cauza unor acuzaţii că ar fi fost un risc pentru securitate.

Unii parlamentari americani au făcut presiuni pentru o legislaţie ce ar impune interdicţii de călătorie şi îngheţarea averilor unui număr de 60 de responsabili şi funcţionari ruşi despre care ei cred că sunt implicaţi în persecutarea lui Magnitski.

Serghei Magnitski a murit de o boala netratată după aproape un an într-o închisoare din Rusia. Investitori ce lucrează în Rusia au afirmat că moartea avocatului şi acuzaţiile de tortură aduc în centrul atenţiei corupţia din sistemul judiciar rus şi reprezintă încă un test pentru angajamentul preşedintelui Dmitri Medvedev de a cimenta statul de drept în ţară.

Magnitski a lucrat pentru Hermitage Capital Management, un fond de investiţii deţinut şi condus de investitorul născut în Statele Unite William Browder. Avocatul a acuzat ofiţeri din Ministerul de Interne de a fi confiscat documentele de la trei dintre filialele sale în 2007, folosind apoi aceste documente pentru a înregistra oameni de-ai lor ca proprietari.

El a fost arestat pentru evaziune fiscală de aceiaşi responsabili din poliţie pe care i-a acuzat de fraudă fiscală. Familia şi susţinătorii săi afirmă că el nu a fost niciodată examinat corespunzător de un medic, în pofida apelurilor pentru asistenţă medicală şi chirurgie timp de trei luni.

Aceste restricţii sunt susceptibile de a complica relaţiile americano-ruse. Memoriul administraţiei către Congres notează că proiectul de lege ar putea submina eforturile SUA pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Iranului, Coreei de Nord şi Libiei şi ar putea de asemenea expune riscurilor rutele de tranzit prin Rusia spre Afganistan.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Heide Fulton a precizat că legea imigraţiei Statelor Unite prevede ca departamentul să refuze vizele pentru persoanele implicate în încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortura. Ea nu a putut confirma numele persoanelor implicate în moartea lui Magnitski.