/Studiu OCDE: Economia mondiala ar putea fi mai frecvent perturbata de socuri majore

Studiu OCDE: Economia mondiala ar putea fi mai frecvent perturbata de socuri majore

Economia mondială ar putea fi supusă mai frecvent, în viitor, unor şocuri majore cu consecinţe grave asupra economiei şi societăţii, impactul economic al evenimentelor fiind sporit de globalizare şi viteza cu care se mişcă oamenii, bunurile şi datele, se arată într-un nou raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Raportul OCDE ‘Şocurile viitoare la nivel global’ analizează cinci riscuri potenţial majore: o pandemie, un cyber-atac asupra infrastructurilor critice, criza financiară, un conflict socio-economic şi o furtuna geomagnetică.
Stimulente fiscale şi accelerarea acordării brevetelor de invenţie ar putea încuraja întreprinderile să investească, având în vedere costul tot mai ridicat al dezvoltării de noi medicamente, absolut necesare în cazul unei eventuale pandemii, se arată în raport.


În legătură cu modalitatea de declanşare a crizelor financiare, analiştii OECD apreciază că dacă o naţiune suverană sau o instituţie financiară majoră este supraîndatorată, creşte riscul de contagiune într-o economie global interconectată.
Totodată, documentul OCDe susţine că incendiile care au distrus o cincime din recolta de grâu din Rusia în 2010, combinate cu inundaţiile care au avut loc din Australia şi Canada, au generat creşteri de preţuri la alimente în toată lumea. Experţii admit în momentul de faţă că preţurile ridicate la produsele alimentare au fost utilizate pentru a declanşa proteste care s-au răspândit în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
În timp ce marile dezastre pot servi ca etalon pentru politica de planificare guvernamentală, şocurile la nivel mondial necesită noi abordări care să îmbunătăţească cooperarea internaţională şi coordonarea, concluzionează studiul OCDE.