/Statul Arizona ar putea impune o taxa pentru fumatori si persoanele obeze

Statul Arizona ar putea impune o taxa pentru fumatori si persoanele obeze

Rezidenţii supraponderali şi fumătorii din Arizona ar putea să fie în curând obligaţi să plătească impozit pentru stilul de viaţă nesănătos, în cazul în care o iniţiativă în acest sens a guvernatorului statului, Janice Brewer, va avea succes, transmite sâmbătă postul de televiziune american ABC.

Ca o măsură de a îmbunătăţi programul de asistenţă medicală gratuită Medicaid, ea a propus ca adulţii care suferă de obezitate cronică, nu au copii şi refuză să urmeze prescripţiile medicilor pentru a ajunge la o greutate normală să plătească un impozit anual în valoare de 50 de dolari.

O taxă similară ar putea să fie percepută şi de la fumătorii adulţi, fără copii, informează ABC, indicând că guvernatoarea Arizonei a trimis deja o scrisoare în acest sens ministrului sănătăţii.

Potrivit datelor Centrului naţional pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA, circa 25% din locuitorii statului Arizona sufereau de obezitate în 2009.

‘Dacă nu doriţi să vă schimbaţi stilul de viaţă şi să fiţi responsabili pentru starea dv de sănătate, ceea ce în final duce la mari cheltuieli publice, atunci fiţi buni şi participaţi la confinanţarea măsurilor voastre de îngrijire’, a afirmat directorul adjunct al programului de stat Medicaid, Monica Coury, adresându-se fumătorilor.

Aceasta a recunoscut că nu există încă metode de monitorizare a respectării normelor stilului sănătos de viaţă, dar nu a exclus tactica inspecţiilor surpriză din partea medicilor. În plus, susţine aceasta, împreună cu chitanţa achitării noii taxe, potenţialul contribuabil ar putea fi obligat să-şi asume angajamentul că va face sport şi va renunţa la fumat.

Această iniţiativă a suscitat deja critici, senatoarea de Arizona Kyrsten Sinema denunţând că respectivele propuneri depăşesc limitele normelor morale.