/Spania nu considera suficient ajutorul de 150 de milioane de euro anuntat de CE pentru agricultori

Spania nu considera suficient ajutorul de 150 de milioane de euro anuntat de CE pentru agricultori

Spania va cere ca toţi producătorii afectaţi de daunele cauzate de infecţia cu bacteria E.coli să fie despăgubiţi cu 100% din valoarea de piaţă reală a produselor pierdute ca urmare a crizei castraveţilor, a declarat marţi ministrul spaniol al mediului înconjurător, mediului rural şi marin, Rosa Aguilar, cu ocazia consiliului extraordinar al miniştrilor agriculturii din ţările UE.
Rosa Aguilar a precizat, după ce Comisia Europeană a propus ajutoare de 150 de milioane de euro pentru agricultorii europeni, că ‘Spania nu consideră suficient să se ia în calcul (la plata despăgubirilor, n.r.) 30% din valoarea produselor retrase de pe piaţă’. Pentru Spania, a mai spus ministrul, ‘important este ca UE să răspundă cu 100% pentru pierderile provocate de situaţia din Germania’. Ea a refuzat să vehiculeze cifre, apreciind că încă se înregistrează daune.


Ministerul spaniol al mediului a informat marţi că, potrivit declaraţiilor ministrului Aguilar, Spania va cere şi măsuri de plată anticipată pentru sectorul horticol, şi ca UE să pună în aplicare campanii de promovare a produselor horticole spaniole.
Comisia Europeană a propus, marţi, deblocarea unui ajutor în valoare de 150 de milioane de euro în favoarea producătorilor de fructe şi legume din ţările membre ale Uniunii Europene, confruntaţi cu o diminuare drastică a vânzărilor ca urmare a epidemiei declanşate de bacteria Eceh.