/Spania ar putea intreprinde masuri legale impotriva Germaniei, pentru declansarea crizei castravetilor cu E.coli

Spania ar putea intreprinde masuri legale impotriva Germaniei, pentru declansarea crizei castravetilor cu E.coli

Spania nu exclude începerea de acţiuni legale împotriva Germaniei, şi mai ales autorităţilor de la Hamburg, care au lansat alerta de la începutul crizei castraveţilor, indicând că aceştia ar fi fost contaminaţi cu bacteria E.coli în ţara iberică, a declarat miercuri vicepremierul spaniol Alfredo Perez Rubalcaba la postul de radio Cadena Ser.

El consideră că autorităţile spaniole nu exclud astfel de acţiuni legale pentru că autorităţile germane au pus la îndoială calitatea produselor horticole spaniole, iar acestea din urmă încă au o problemă, pentru că tot nu ştiu unde s-a produs infecţia, chiar după ce au scos din culpă produsele spaniole.

În acelaşi timp, ministrul spaniol de justiţie, Francisco Caamano, a confirmat faptul că executivul din care face parte ar putea prezenta un ‘recurs de încălcare’, prevăzut în cadrul sistemului european, pentru a îndrepta pagubele provocate de alerta lansată de aceleaşi autorităţi germane de la Hamburg, care au atribuit castraveţilor spanioli infecţia cu bacteria menţionată.

Caamano a atras atenţia că autorităţile care aplică o alertă timpurie, cum a fost cea care a afectat într-o măsură atât de mare sectorul horticol spaniol, trebuie să-şi asume şi responsabilitatea pentru cazurile în care nu se acţionează cu suficientă prudenţă. Potrivit ministrului spaniol al justiţiei, articolul 34 din Tratatul UE are o astfel de prevedere, referitoare la asumarea responsabilităţii într-un caz precum acesta.

Guvernul spaniol susţine că dacă nu există o cale specifică de a-i indemniza pe producătorii spanioli afectaţi, un recurs precum cel menţionat de ministrul Caamano permite diminuarea pagubelor produse în sectorul horticol spaniol.