/Sorin Oprescu: Este o perioada foarte grea pentru sistemul sanitar

Sorin Oprescu: Este o perioada foarte grea pentru sistemul sanitar

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat joi, în cadrul reuniunii E-Health pentru sănătatea populaţiei României, că este o perioadă foarte grea pentru sistemul sanitar.
El a accentuat că sistemul de sănătate s-a degradat de la an la an şi niciun guvern, niciun partid nu au fost interesate de sistemul de sănătate ca prioritate.
“Este greu să trăieşti civilizat cu profesia de medic. Mulţi tineri fac gărzi la sfârşitul săptămânii în străinătate, la Londra, în alte oraşe, şi se întorc în vară pentru a-şi desfăşura activitatea în spitalele româneşti în timpul săptămânii. Este un efort foarte mare din partea lor”, a menţionat primarul general.


El a făcut referire la faptul că a preluat 20 de spitale şi că îşi doreşte ca cel puţin pe un sfert dintre acestea să le facă să funcţioneze foarte bine.
Oprescu a pledat pentru o solidaritate de păreri şi de acţiuni. În intervenţia sa s-a referit şi la clasificarea spitalelorşi a subliniat că toate spitalele din Bucureşti nu au primit decât clasificări sub V sau gradul IV.
El a apreciat că este aberant să impui existenţa secţiilor de boli infecţioase în orice spital.
În ceea ce priveşte introducerea managementului privat, Sorin Oprescu consideră că nu poţi face management privat cu bani de la stat, aşa ceva nu există nicăieri.
La rândul său, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi-a axat intervenţia pe procesul de informatizare care este extrem de important pentru sistemul de sănătate.
Prin informatizare va creşte actul medical, dar se va reduce şi frauda din sistem, a subliniat preşedintele CNAS.
El a făcut referire la sistemul SIUI care din decembrie 2010 creează platforma necesară pentru o creştere a calităţii a actului medical, satisfacerea asiguraţilor şi reducerea cheltuielilor.
În ceea ce priveşte introducerea contractului-cadru, dr. Lucian Duţă a accentuat că este asumat de CNAS şi prin aceasta se va face o cuantificare a actului medical.
Prescripţia electronică este necesară pentru siguranţa pacientului şi implică implementarea monitorizării şi controlului actului medical, a arătat specialistul.
Referitor la dosarul electronic al pacientului, preşedintele CNAS a spus că va fi un proces foarte complex şi de lungă durată, care va permite asigurarea interoperabilităţii cu alte sisteme de informatizare.
Preşedintele CNAS a abordat problema introducerii pachetului serviciilor de bază pentru a putea dezvolta asigurările private. El a spus că CNAS lucrează la acest lucru care va presupune şi o discuţie cu asociaţiile de pacienţi şi medicale pentru a putea fi introdus.
În legătură cu termenele, vor fi finalizate reţeta electronică care va fi realizată în februarie-martie 2012, dosarul electronic – se poate vorbi despre el la sfârşitul lui 2012 începutul lui 2013, dar este doar o etapă fiind un proces foarte dificil, lung şi costisitor.
Cardul de sănătate va fi finalizat în 6-7 luni.
În legătură cu frauda din sistemul de sănătate, Lucian Duţă a spus că aceasta este de sute de milioane de euro pe an. El a mai făcut referire la faptul că într-un singur an s-a înregistrat o creştere la consumul de medicamente cu 50%.
“Singurul vinovat este statul. Nu avem un control la valoarea de consum la medicamente în România”, a explicat preşedintele CNAS.
Acesta a mai precizat că introducerea pachetului de servicii de bază este un proiect care va trebui dezbătut public, termenul dat prin hotărâre de guvern este de un an, “dar noi dorim să fie dat mai repede”.
Programele în domeniul IT soluţii inovatoare pe care domeniul e-Health le oferă
sistemelor de sănătate şi modalităţile de implementare a acestora în România sunt câteva din temele care se axează Congresul E-Health.
La Congres participă experţi de renume internaţional, reprezentanţi ai Comisiei Europene, oficiali români, reprezentanţi ai mediului de afaceri.