/Sondaj IRES: Trei sferturi dintre romani se declara nefumatori

Sondaj IRES: Trei sferturi dintre romani se declara nefumatori

Trei sferturi dintre români declară că sunt nefumători, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
În sondaj se arată că 76% dintre cei cuprinşi în eşantionul de populaţie al acestui studiu, reprezentativ pentru România, spun că sunt nefumători, iar 24% dintre respondenţi susţin că fumează şi fac acest lucru zilnic (15%) sau cu o frecvenţă mai scăzută (9%).
Procentul cel mai mare de persoane care fumează zilnic (22,5%) se regăseşte în rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani. Cel mai mic procent (5,5%) este prezent în rândul celor peste 65 de ani, potrivit IRES.


De asemenea, locuitorii din zona de Sud a ţării fumează într-o mai mare măsură zilnic decât cei din celelalte regiuni.
În ceea ce priveşte vârsta la care au început să fumeze, trei sferturi dintre fumători au făcut acest lucru până la 25 de ani, 45% între 19 şi 25 de ani, iar alţi 31% au spus că au fumat pentru prima dată între 15 şi 18 ani. Unul din 10 fumători a început să consume tutun atunci când avea sub 15 ani.
Cei mai mulţi dintre fumători, adică 60%, fumează zilnic măcar o jumătate de pachet de ţigări.
”Distribuţia respondenţilor pe grupe de vârstă arată că la persoanele cu vârsta peste 65 de ani se constată o tendinţă de consum mai diminuat decât la celelalte categorii de vârstă. Peste 15% dintre fumători spun că, săptămânal, ajung să fumeze peste 50 de ţigări. Aproape un sfert (23%) fumează săptămânal între 11 şi 20 de ţigări, acelaşi procent fumează însă între 31 şi 50 ţigări pe săptămână”, se arată în studiu.
Diferenţe în privinţa consumului săptămânal de ţigări sunt prezente la nivel de regiune. Cei mai mulţi fumători înrăiţi, adică 37%, sunt în Moldova, după care urmează sudul ţării cu 25% şi Banatul şi Transilvania, cu 15 procente.
Cei mai mulţi dintre români – 86% – se declară adepţi ai proiectului de lege referitor la interzicerea fumatului în spaţii publice, în condiţiile în care doar 76% dintre respondenţi declară că sunt nefumători, potrivit sondajului IRES.
”Peste 60% dintre respondenţi au auzit de proiectul deputatului Manuela Mitrea cu privire la interzicerea fumatului în locuri publice închise, iar 86% dintre respondenţi sunt de acord cu această măsură”, se mai spune în sondaj.
Acesta mai relevă că peste 80% dintre respondenţi au o părere mai degrabă proastă cu privire la persoanele care fumează, iar 82% dintre cei care nu au acest obicei sunt deranjaţi de prezenţa fumătorilor, într-un spaţiu comun.
Un procent asemănător dintre nefumători declară că nu ar rămâne într-un local dacă singurele locuri disponibile ar fi în zona de fumători.
Potrivit sondajului, 60% dintre fumători au încercat să se lase de fumat în ultimele 12 luni, iar unul din 5 fumători reuşesc să abandoneze fumatul pentru mai puţin de o zi.
De asemenea, 53 % de persoane au declarat că au vizitat un medic sau un specialist în probleme medicale în ultimele 12 luni. Majoritatea dintre aceştia (60 %) au vizitat medicul sau specialistul o dată sau de două ori în acest interval, în timp ce 22 % spun că au avut între 3 şi 5 vizite la medici, iar 18 % au fost de mai mult de şase ori.
Cercetarea a avut loc pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic de 1.960 de indivizi de peste 18 ani, desfăşurându-se pe 6-7 aprilie.
Metoda de culegere a datelor s-a făcut prin procedeul CATI, sondajul având o eroare de plus-minus 2 procente.