/Singapore: fostul viceprim-ministru Tony Tan câştigă alegerile prezidenţiale

Singapore: fostul viceprim-ministru Tony Tan câştigă alegerile prezidenţiale

Fostul viceprim-ministru Tony Tan a câştigat cu un foarte mic avans asupra principalului său adversar alegerile prezidenţiale desfăşurate sâmbătă în Singapore, au anunţat duminică responsabili ai operaţiunilor electorale.
Tan, 71 de ani, un veteran al politicii şi bancher, nu a obţinut decât 7.269 de voturi în plus faţă de Tan Cheng Bock, un medic şi concurentul său numărul unu, la peste două milioane de buletine de vot validate.

Tan a obţinut 744.397 de voturi, adică 35% din sufragii, un scor cu mult sub cel de 60% înregistrat în mai la alegerile parlamentare de partidul la putere, Partidul acţiunii populare /PAP/, care cunoaşte un declin de popularitate după ce a guvernat ţara 52 de ani.

“Sunt extrem de fericit că am avut posibilitatea de a servi Singapore şi pe singaporezi încă o dată”, a declarat Tan la televiziune, după anunţarea rezultatelor renumărării buletinelor, la care s-a procedat din cauza diferenţei foarte mici între cei doi candidaţi plasaţi în frunte /dintr-un total de patru în cursa pentru preşedinţie/.

În Singapore, preşedintele are drept de veto asupra numirii membrilor cheie ai guvernului şi deciziilor financiare ale statului, aminteşte AFP. AGERPRES/(Sorin Calciu)