/Sindicatul medicilor solicita Ministerului Sanatatii solutii pentru cadrele medicale din spitalele desfiintate

Sindicatul medicilor solicita Ministerului Sanatatii solutii pentru cadrele medicale din spitalele desfiintate

Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor ‘Dr. Ioan Cantacuzino’ solicită Ministerului Sănătăţii găsirea urgentă a unor soluţii potrivite pentru cadrele medicale din unităţile sanitare desfiinţate, se arată într-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.
‘Considerăm că soluţia pentru cadrele medicale din spitalele care au fost desfiinţate nu poate fi mutarea lor la distanţe considerabile. Nu este o soluţie să mutăm medicii din zone defavorizate, în care este nevoie de asistenţă medicală de specialitate, către oraşele mari, unde nu există posturi libere. Un argument îl constituie distribuţia medicilor la 1.000 de locuitori, zonele de unde pleacă medicii având o acoperire sub media pe ţară.

Obligându-i să facă zilnic naveta la zeci sau chiar la sute de kilometri, îi determinăm să plece din ţară ca mulţi dintre colegii lor, în vreme ce pacienţii din zonele respective rămân fără asistenţă medicală. De aceea, considerăm că soluţia ar trebui să fie înfiinţarea unor unităţi medicale, fie că vorbim de centre de sănătate sau ambulatorii de specialitate exact în zonele unde s-au desfiinţat spitalele’, a declarat dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor ‘Dr. Ioan Cantacuzino’.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Democratice ale Medicilor ‘Dr. Ioan Cantacuzino’ sunt de acord că este nevoie de o reformă a sistemului sanitar, însă consideră că toţi pacienţii au dreptul la asistenţă medicală şi acces echitabil la serviciile medicale, aşa cum spune Carta Europenă a Drepturile Pacienţilor.
‘În acest context ne permitem să adresăm următoarele întrebări decidenţilor români. L-aş întreba pe dl. subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, care erau parametrii vitali ai pacientului decedat la Bălceşti astfel încât să putem afirma cu certitudine că era un caz irezolvabil? Jurământul lui Hipocrate permite unui medic să nu îşi examineze pacientul, dacă consideră că nu are şanse? Pe dl. prim-ministru Boc vreau să îl întreb care este procentajul pacienţilor care au supravieţuit unui infarct miocardic acut şi care au fost stentaţi’, a conchis dr. Florin Chirculescu.