/Silviu Morariu (PC): Ministrul Attila Cseke pune in paranteza sanatatea populatiei din Romania

Silviu Morariu (PC): Ministrul Attila Cseke pune in paranteza sanatatea populatiei din Romania

Ministrul Attila Cseke pune în paranteză sănătatea populaţiei din România prin inexistenţa unui contract-cadru agreat de medicii de familie, este de părere coordonatorul Departamentului de sănătate al Partidului Conservator, conf. univ. dr. Silviu Morariu.
”Nici la această oră Ministerul Sănătăţii nu dispune de un contract-cadru discutat, negociat şi agreat cu medicii de familie, care, probabil, vor fi din nou aduşi în situaţia de a spune că nu semnează actul respectiv, ce ar trebui să intre în vigoare la 1 iunie. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pune în paranteză sănătatea populaţiei din România, iar faptul că un astfel de contract nu e semnat la ora actuală, deşi s-a amânat semnarea lui la 1 aprilie şi se apropie data de 1 iunie, denotă calităţile manageriale deosebite ale ministrului Sănătăţii”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Morariu.


Acesta a subliniat că în sistemul de Sănătate sunt probleme mari, generate de faptul că spitalele nu dispun de bugete pe anul în curs, ci funcţionează doar pe baza unor acte adiţionale la contractele pe anul trecut, şi nu au contracte pentru medicamente.
Medicii de familie din judeţul Mureş au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care ar trebui să intre în vigoare la 1 iunie, fiind nemulţumiţi de o serie de prevederi ale documentului, care îi va aduce la faliment.
”I-am informat pe pacienţi, sunt puse afişe în toate cabinetele şi pacienţii cam ştiu acest lucru. Vom trece la consultaţii în regim privat. Dacă nu avem contract cu Casa, doar în regim privat putem să-i consultăm. Dacă nu, vor merge la urgenţe”, a declarat recent presei dr. Ileana Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş.
Potrivit acesteia, medicii de familie au solicitat modificarea a trei acte normative, respectiv contractul-cadru, ordonanţa privind permanenţa şi actul privind informatizarea şi raportarea online.
În plus, aceştia sunt nemulţumiţi şi de informatizarea care trebuie prestată în timpul orelor de program, când cadrele medicale trebuie să asigure partea de asistenţă medicală.