/Sighisoara Medievala: Turistii, pe urmele lui Hermann Oberth

Sighisoara Medievala: Turistii, pe urmele lui Hermann Oberth

Locul în care a învăţat unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii mondiale, Hermann Julius Oberth, Şcoala din Deal, precum şi Muzeul din Turnul cu Ceas al Cetăţii Sighişoarei, care adăposteşte o vastă biografie a omului de ştiinţă, sunt printre cele mai vizitate locuri de către miile de turişti veniţi la Festivalul Sighişoara Medievală 2011.
Din biografia aflată în Turnul cu Ceas, turiştii pot afla că marele om de ştiinţă s-a născut la Sibiu în 1894, iar apoi s-a mutat la Sighişoara, unde tatăl lui, care era medic de profesie, a fost numit director al spitalului orăşenesc, iar apoi a revenit în acest oraş ca profesor la liceul de fizică şi matematică.


Potrivit informaţiilor aflate în muzeu, printre cărţile care i-au marcat viaţa cercetătorului le putem găsi pe cele ale Jules Verne, cu care a intrat în contact la vârsta de 12 ani, la Sighişoara. Acesta a fost influenţat extrem de mult de volumul “De la Pământ la Lună”, pe care aproape că l-a învăţat pe de rost, iar din acel moment a început să calculeze viteza cu care capsula spaţială trebuia să plece pentru a învinge gravitaţia şi a ajunge la Lună.
Vizitatorii află din muzeul din Turnul cu Ceas faptul că Hermann Oberth a fost un copil neobişnuit, iar înainte de a împlini 7 ani îşi nota o serie de invenţii, cum ar fi o roată de moară uriaşă, care să preia apa cascadei Niagara pentru a produce energie, sau un complex care să colecteze fulgere şi să înmagazineze energia.
Din biografia omului de ştiinţă se mai poate desprinde faptul că o parte dintre invenţiile acestuia au fost folosite la construirea rachetelor naziste V-2, că a testat racheta cu combustibil solid pe bază de azotat de amoniu, care a fost concepută în 1935, la Mediaş, şi că s-a alăturat echipei fostului său student, von Braun, împreună cu care a construit rachete spaţiale în Huntsville (SUA).
Şi cinematografia a fost marcată de personalitatea lui Hermann Oberth, în 1928 a fost chemat de studiourile Universum Film AG din Berlin pentru a fi consultant ştiinţific în pelicula “The Woman in the Moon”, iar în onoarea sa în filmul “Star Trek III – The Search of Spock” a fost introdusă o navetă spaţială din clasa Oberth, modele ce au fost folosite de mai multe ori în serialul “Star Trek – The Next Generation”. În plus, un crater de pe Lună poartă numele lui Hermann Oberth.
Hermann Oberth a murit la Nurnberg, în 28 decembrie 1989, la vârsta de 95 de ani.
Directorul Muzeului de Istorie a Sighişoarei, Nicolae Teşculă, a declarat pentru AGERPRES că numai sâmbătă au fost vândute peste 3.000 de bilete de intrare şi că interesul deosebit pentru exponate se datorează faptului că în acest an publicul vizitator este unul mai elevat.