/Sfaturi pentru un somn bun in noptile de vara

Sfaturi pentru un somn bun in noptile de vara

O bună hidratare şi un duş răcoritor înainte de culcare sunt câteva sfaturi pentru nopţile de vară caniculară când a dormi cu fereastra deschisă este o slabă consolare pentru cei care nu au aer condiţionat, sau pentru cei care evită să-l lase pornit. Eduard Estivill, medic la o clinică din Barcelona, oferă câteva trucuri pentru a evita ca o noapte prea caldă să ne alunge ori să ne tulbure somnul, notează vineri ziarul ABC.

– Temperatura: Între 19 – 23 de grade este, în opinia sa, temperatura acceptabilă şi o recomandă pentru un somn bun, având în vedere că ‘frigul sau căldura excesivă pot provoca treziri scurte care să afecteze calitatea somnului’.

– Cel mai bun, aerul în mişcare: Acest tip de ventilare este cel mai adecvat, deoarece curenţii de aer direcţi pot prejudicia somnul şi duce la treziri scurte. Un ventilator care să nu bată direct spre pat este cea mai bună opţiune.

-Aer condiţionat, dar în camera alăturată: Nu se doarme mai bine dacă aparatul se află în dormitor. Cel mai bine să se afle ‘în afara camerei şi să nu bată niciodată direct’. Pe cât posibil într-o încăpere care să comunice cu dormitorul.

– Este bine să se doarmă cu aparatul pornit? Nu se recomandă, deoarece usucă aerul, dacă însă căldura este insuportabilă este de preferat să fie fixat la putere scăzută şi să nu bată spre pat.

– Înainte de culcare…: Să fie umezite încheieturile şi ceafa pentru a menţine răcoarea pe timpul somnului.

– Somnul lung nu este odihnitor: Vara nu avem nevoie de mai multe ore de somn. Trebuie ştiut că somnul nocturn variază în funcţie de vârstă. ‘Un copil are nevoie de mai multe ore de somn decât un adult. 90% din adulţi au nevoie în medie de 7 – 8 ore de somn; 5% de 6 ore, iar 5% de 9 sau 10 ore’.

– Alimentaţia pentru un somn bun: Este recomandabil să se evite consumul de proteine în orele premergătoare somnului, deoarece conţin elemente activatoare, preferabile pentru micul dejun sau prânz. În schimb, hidraţii de carbon, legumele, salatale şi derivatele din lapte sunt produsele cele mai adecvate, datorită conţinutului bogat în triptofan care ajută la un somn bun.

– Poziţia ideală, pe o parte: Doctorul Estivill o consideră cea mai bună poziţie pentru a dormi bine. Nu pe spate, deoarece ‘împiedică o respiraţie corectă’.

– Somnul de după amiază, scurt: ‘Creierul în 24 de ore are nevoie de două perioade se somn. Unul nocturn şi altul de după prânz, dar atenţie la siestele prea lungi. ‘Nu mai mult de 20 de minute pentru a nu intra în somnul profund care dă o senzaţie neplăcută la trezire. O siestă scurtă este odihnitoare şi recomandabilă’.

– Grijă la cafea şi cafeină: Majoritatea oamenilor au nevoie de 7 – 8 ore pentru a elimina cafeina din organism şi nu de 3 – 4 cum se credea. O ceaşcă de cafea după-amiaza poate afecta somnul de seară.