/Senat: Raport favorabil la propunerea legislativa de etichetare suplimentara a alimentelor

Senat: Raport favorabil la propunerea legislativa de etichetare suplimentara a alimentelor

Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei economice din Senat un raport favorabil.
În favoarea propunerii legislative au votat şase dintre membrii Comisiei, în timp ce doi au votat împotrivă, iar doi s-au abţinut de la vot.
Iniţiatorul propunerii legislative a declarat marţi, pentru AGERPRES, că i se pare “un pic jenant” faptul că poziţia reprezentanţilor instituţiilor statului în Comisia economică a fost una de nesusţinere a etichetării suplimentare a produselor alimentare.


“După a patra amânare a luării unei decizii în Comisia economică, proiectul meu de lege a trecut cu o majoritate covârşitoare. Vreau însă să subliniez faptul că instituţii ale statului, cum ar fi Ministerul Agriculturii sau Agenţia pentru protecţia consumatorului, în loc să apere interesele consumatorilor şi cetăţenilor din România, susţin punctele de vedere ale patronatelor din industria alimentară, ceea ce, în opinia mea, este un pic jenant”, a declarat acesta.
Potrivit iniţiativei legislative, fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie – bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.