/Seful statului le reproseaza omologilor din UE ca recruteaza medici, dar ca pastreaza restrictii pentru alte meserii

Seful statului le reproseaza omologilor din UE ca recruteaza medici, dar ca pastreaza restrictii pentru alte meserii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Londra, că în discuţiile cu omologii din UE le reproşează faptul că se organizează recrutări de medici, ingineri sau IT-işti, însă că există restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii.
‘Şi noi suntem îngrijoraţi de acest lucru (exodul medicilor – n.r.) şi nu vă ascund că adesea, în discuţiile cu omologi din UE reproşez acest lucru. Se organizează recrutări de medici, de ingineri, de IT-işti, în schimb, restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii sunt Slavă Domnului. Atunci mi se pare inechitabilă această drenare a oamenilor cu înaltă calificare. Dar este maxim ce putem face – să observăm’, a spus Băsescu, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, întrebat cum priveşte exodul medicilor.


El a completat că, pe de altă parte, România susţine fără rezerve mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE.
‘Nu putem să fim demagogi, să spunem unui medic care decide ca temporar să lucreze în Marea Britanie: ‘Stai domnule doctor aici, că-ţi dăm noi 350-400-500 de euro pe lună’, când el aici poate câştigă trei – patru mii. Deci, este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decât să producem medici suficienţi pentru a avea medici în ţară. Pe de altă parte, nu aş spune că toată suflarea medicală este drenată din România. Sunt colective de medici în spitale care nu sunt tentate să plece’, a adăugat şeful statului.
Potrivit acestuia, în Tratatul nostru de aderare la UE este prevăzut că, pentru piaţa forţei de muncă, statele membre au dreptul, în raport cu România, la o perioadă de tranziţie până în 2013.
‘Din 2013 nimeni nu mai poate impune României restricţii pe piaţa forţei de muncă’, a afirmat Băsescu.
Cât despre restricţiile impuse de Marea Britanie în cazul românilor, Băsescu a spus că este dreptul ei, dar problema apare atunci când suntem trataţi diferit decât alţi cetăţeni din UE.
‘Este dreptul Marii Britanii. (…) Am înţeles că a apărut o altă problemă. Dacă, spre exemplu, pentru un cetăţean din afara UE este o chestiune de 30 de zile să primească permisul de lucru sau un răspuns negativ, pentru un român deja se ajunge la 3-6 luni până să primească un răspuns, problemă pe care am ridicat-o, şi care trebuie corectată, pentru că nu putem fi trataţi mai rău decât cei din afara Uniunii Europene’, a opinat Băsescu.
El a declarat că, pe fond, relaţia bilaterală româno-britanică este una tradiţională şi solidă, însă restricţiile pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria sunt unul din ‘punctele de contencios’ pe care continuăm să le avem.
‘Vă pot spune că şi astăzi am ridicat problema liberalizării forţei de muncă din România, dar răspunsul politicos a fost cel pe care îl ştiţi deja de ani de zile. Să sperăm că în 2012-2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, condiţiile de acces pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămân aşa cum au fost stabilite de Guvernul Majestăţii Sale’, le-a spus Băsescu reprezentanţilor comunităţii româneşti din Marea Britanie.