/Scrisoarea de intentie cu FMI: Autoritatile romane se angajeaza sa continue eforturile de restructurare a sistemului de sanatate

Scrisoarea de intentie cu FMI: Autoritatile romane se angajeaza sa continue eforturile de restructurare a sistemului de sanatate

Autorităţile române se angajează să continue eforturile de restructurare a sistemului de sănătate pentru a asigura calitatea funcţionării sistemului în conformitate cu alocările bugetare, potrivit Scrisorii de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
FMI a dat miercuri publicităţii Scrisoarea de intenţie a guvernului român şi Memorandumul de înţelegere între cele două părţi.
‘În sistemul de sănătate sunt necesare acţiuni suplimentare pentru a evita dezechilibrul continuu între obligaţiile serviciului de sănătate şi resursele disponibile. Pentru 2011, în funcţie de îndeplinirea obiectivului de a avea cu 10% mai puţine intrări de pacienţi, vom realiza o reducere corespunzătoare a bugetului pentru spitale’, se precizează în documentul citat.


Potrivit acestuia, oficialii români arată că reclasificarea spitalelor este în desfăşurare iar mecanismele financiare vor fi ajustate în viitor, pentru a compensa mai corect spitalele care acordă un tratament mai complex, concomitent cu reducerea finanţării altor unităţi.
FMI a anunţat luni seară că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv. Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional, a precizat instituţia economică cu sediul la Washington în comunicatul menţionat.
În acest context, John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional, a arătat că în sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor.