/SCJU Targu Mures are datorii de peste 30 de milioane de lei

SCJU Targu Mures are datorii de peste 30 de milioane de lei

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Florin Gomotârceanu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că unitatea sanitară, care a fost clasificată în categoria I de competenţă de către Ministerul Sănătăţii, are datorii către furnizori de peste 30 de milioane de lei, din care circa 12 milioane de lei datorii scadente.
Dr. Gomotârceanu şi-a exprimat satisfacţia că SCJU Târgu Mureş a fost clasificat în categoria I de competenţă, arătând că este o recunoaştere a performanţelor de aici, însă şi-a manifestat şi speranţa că, dată fiind activitatea unităţii sanitare, spitalului să i se aloce şi un buget mai mare.


Acesta a spus că SCJU Târgu Mureş se confruntă cu problema subfinanţării în permanenţă, întrucât aici sunt aduse, prin intermediul SMURD, foarte multe cazuri complexe, dintr-un areal mare, care consumă extrem de multe resurse.
Florin Gomotârceanu a subliniat că există o propunere legislativă, ca spitalelor să li se aloce 90% din suma maximă aferentă serviciilor medicale şi cazării în aceste unităţi, însă la SCJU Târgu Mureş se lucrează la capacitate de 100% şi chiar peste capacitate. În pus, spitalul funcţionează în baza unor adiţionale la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate din 2010, neexistând încă un contract semnat, iar suma lunară acoperă sub 90% din necesar.
Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, până în prezent, cinci unităţi sanitare din ţară au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu condiţia de a realiza, până la data de 31 decembrie 2011, un plan de conformare specific fiecărei unităţi: Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi.
Dr. Florin Gomotârceanu a precizat că spitalului din Târgu Mureş îi lipsesc trei specialităţi, însă se va colabora cu Spitalul Clinic Judeţean Mureş, pentru rezolvarea cazurilor de la Pneumologie şi Boli Infecţioase, iar pentru specializarea de Psihiatrie există personalul necesar şi urmează să înfiinţeze o linie de gardă.