/Scadere cu 12 la suta a cazurilor de SIDA in randul tinerilor intr-un deceniu (UNICEF)

Scadere cu 12 la suta a cazurilor de SIDA in randul tinerilor intr-un deceniu (UNICEF)

Numărul tinerilor seropozitivi a scăzut cu 12% în zece ani în lume, însă, zilnic, 2.500 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani continuă să contracteze virusul maladiei SIDA, potrivit unui raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii /UNICEF/, publicat miercuri şi citat de AFP.

‘Este vorba despre un progres? Da. Este suficient? În niciun caz’, a declarat Elhadj As Sy, director al UNICEF pentru Africa Australă şi de Est, în prezentarea raportului, la Johannesburg.

Cinci milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt actualmente purtătoare ale virusului HIV, în scădere cu 12 procente prin raport cu 2001. Patru milioane dintre acestea trăiesc în Africa Subsahariană. Femeile tinere sunt mai afectate decât bărbaţii: 60% dintre tinerii seropozitivi sunt de sex feminin, cu un vârf de 72% în Africa Subsahariană.

Potrivit lui Sy, începerea de timpuriu a vieţii sexuale şi folosirea drogurilor sunt principalii doi vectori de transmitere a HIV. ‘De prea multă vreme, comunităţile au închis ochii în faţa acestor factori de risc. A venit timpul să ne asumăm responsabilităţile într-o manieră colectivă’, a subliniat el.