/`Save the Children`: Romania, pe locul 36 in `Indexul mamelor`

`Save the Children`: Romania, pe locul 36 in `Indexul mamelor`

România se situează pe locul 36 într-un index anual dat publicităţii marţi de organizaţia neguvernamentală ‘Save the Children’, potrivit căruia Afganistanul este ţara în care este cel mai greu să fii mamă, iar în Norvegia este cel mai bine de trăit pentru mame şi copiii lor.

În Afganistan şi alte nouă ţări plasate pe ultimele locuri în ‘Indexul mamelor’, mamele şi copiii lor ‘îndură condiţii grele’, semnalează AFP.

În medie, în aceste ţări un copil din şase moare înainte de a împlini vârsta de cinci ani, iar unul din trei suferă de subnutriţie. În aceste ţări, jumătate dintre familiile care cresc copii nu au acces la apă potabilă, iar numărul fetelor care merg la şcoală este mai mic decât cel al băieţilor (patru fete/cinci băieţi).

Următoarele ţări în clasament, mergând de la cele mai grele condiţii la cele mai bune, sunt Niger, Guineea-Bissau, Yemen, Ciad, Republica Democrată Congo, Eritreea, Mali, Sudan şi Republica Centrafricană.

Grupul celor zece ţări unde este cel mai bine de trăit pentru mame şi copiii lor cuprinde Norvegia, pe primul loc, urmată de Australia, Islanda, Suedia, Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Belgia, Olanda şi Franţa.

În Norvegia, fiecare naştere este asistată de personal medical calificat, în timp ce în Afganistan numai 14% din naşteri sunt asistate medical, potrivit raportului.

Speranţa de viaţă a unei femei este de 83 de ani în Norvegia şi de numai de 45 de ani în Afganistan.

Mai bine de opt femei norvegiene din zece folosesc o metodă modernă de contracepţie şi numai una din 175 riscă să-şi piardă copilul înainte ca acesta să împlinească vârsta de cinci ani.

‘La capătul opus, în Afganistan… numai 16% dintre femei utilizează un mijloc modern de contracepţie şi un copil din cinci moare înainte de a împlini cinci ani’, potrivit aceluiaşi raport.

Cercetătorii de la ‘Save the Children’ detaliază în acest raport condiţiile de viaţă ale mamelor şi copiilor lor în 164 de ţări, între care 43 de ţări bogate şi 121 în curs de dezvoltare.

Germania, Spania şi Marea Britanie se situează pe locurile 11, 12 şi 13, iar SUA pe locul 31. Elveţia este pe locul 14 iar Canada pe locul 20, adaugă AFP.