/Satu Mare: Copii la spital, dupa expunere prelungita la soare si consum de alimente pastrate necorespunzator

Satu Mare: Copii la spital, dupa expunere prelungita la soare si consum de alimente pastrate necorespunzator

Peste 20 de copii din judeţul Satu Mare care au frecventat aceeaşi zonă de agrement s-au îmbolnăvit din cauza temperaturilor ridicate şi pentru că au consumat alimente păstrate necorespunzător, după cum arată rezultatul unei anchete efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de DSP Satu Mare, în intervalul 11 – 13 iulie, 21 de copii cu vârste între un an şi 14 ani au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe şi la Secţia boli infecţioase de la Spitalul Judeţean cu gastroenterocolită.


În urma sesizărilor, a fost demarată o anchetă epidemiologică. Rezultatele de laborator efectuate prin prelucrarea probelor biologice prelevate de la bolnavi, probe de alimente şi de apă din bazinele de agrement nu au pus în evidenţă agenţi patogeni care să determine simptomatologia persoanelor bolnave.
“Considerăm evenimentul de sănătate determinat de factori multipli: expunere prelungită la temperaturi ridicate, păstrare necorespunzătoare a alimentelor provenind din sursa proprie familială, asocierea de produse alimentare care prin cumul pot determina dispepsii şi manifestări de intoleranţă digestivă (suc, îngheţată, fructe, porumb fiert, ouă, maioneză)”, se precizează în comunicatul de presă.
DSP atenţionează populaţia în ce priveşte respectarea normelor de igienă în zilele cu temperaturi ridicate, specialiştii recomandând prepararea corespunzătoare a alimentelor; păstrarea alimentelor perisabile la temperaturi 2 – 8 grade Celsius, consumarea legumelor şi a fructelor numai după spălarea corectă a mâinilor.