/Sase proiecte de cercetare primesc fonduri de cate 1 miliard de euro de la UE

Sase proiecte de cercetare primesc fonduri de cate 1 miliard de euro de la UE

Comisia Europeană a nominalizat şase proiecte, printre care şi construirea unor roboţi care să însoţească oamenii pe tot parcursul vieţii şi o simulare pe computer a creierului uman, ca finaliste ale concursului european de cercetare, scrie Financial Times.
Cele două proiecte câştigătoare vor primi fonduri în valoare de 1 miliard de euro pe parcursul următorilor 10 ani.
Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene, a anunţat finaliştii miercuri la Conferinţa Tehnologiilor Viitoare şi Emergente de la Budapesta. Scopul acestora este să creeze ‘proiecte de care să ne amintim, nu numai astăzi, dar o viaţă întreagă’, a spus ea.


Finaliştii vor primi câte 1, 5 miliarde de euro de la programul Tehnologiilor Viitoare şi Emergente al Comisiei pentru a-şi dezvolta proiectele înainte de alegerea câştigătorilor, la sfârşitul anului viitor.
Proiectul va implica o reţea universitară amplă şi cercetători din întreaga Europă şi nu numai.
Deşi Elveţia nu este membru UE, ea ia parte la programele de cercetare ale Uniunii, iar două dintre proiectele selectate pentru finală aparţin chiar Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
Cel mai futurist proiect este probabil cel al îngerului păzitor, realizat de EPFL, care va folosi energie imaginativă şi procese matematice pentru a ‘crea cel mai isteţ dispozitiv care le va fi alături oamenilor din copilărie până la bătrâneţe’. Îngerul păzitor va fi un ‘sanitar al energiei’, captând căldura şi mişcările corpului uman.
Cele două proiecte au ca scop găsirea de noi modalităţi de a procesa cantităţi mari de date care nu pot fi utilizate folosind tehnologia de astăzi.
Cea mai utilă realizare va fi FuturICT Knowledge Accelerator, care va crea o simulare pe computer a întregii planete, cuprinzând tot de la climă la schimbări demografice şi sisteme economice. În această lume paralelă vor exista mai multe ‘observatoare de criză’ care vor desfăşura operaţiuni de procesare de date pentru a preveni dezastre iminente precum crizele financiare, epidemiile sau modificările climatice.
Alte proiecte vor include îmbinarea tehnologiei informaţionale cu medicina pentru a găsi modalităţi mai bune de a aplica informaţiile medicale obţinute din Proiectul Genomului Uman.