/Sanatatea va primi la rectificare cele 300 milioane de lei daca nu va mai face alte arierate

Sanatatea va primi la rectificare cele 300 milioane de lei daca nu va mai face alte arierate

Fondurile de 300 de milioane de lei cu care va fi suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii vor fi alocate numai dacă nu vor mai apărea arierate în sistem, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice.
‘Am discutat cu experţii de la Banca Mondială, Fondul Monetar şi Comisia Europeană să plătim arieratele, dar se pune problema să luăm măsuri să nu mai reapară arierate. Vom da acei bani (300 milioane lei la rectificarea bugetară, n.r.) pe măsură ce se vor înregistra progrese pentru ca acele arierate să nu mai apară. Nu este corect ca problema arieratelor din Sănătate să fie rezolvată prin luarea unor bani de la investiţii.

Atunci când suntem asiguraţi că nu mai apar noi arierate banii o să-i dăm pentru plata arieratelor. Trebuie să ne asigurăm că acele cheltuieli din sănătate sunt sub control. Trebuie să facem ordine în spitale şi în achiziţionarea de medicamente. Dacă s-ar fi făcut ordine în Sănătate nu ar fi apărut arieratele’, a menţionat Ialomiţianu.
Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare de buget din 2011, potrivit premierului Emil Boc suma suplimentară pentru Minsterul Sănătăţii fiind de 300 milioane lei, cu aproape 50 de milioane lei mai mică decât cea prevăzută iniţial în proiectul de ordonanţă de guvern privind rectificarea bugetului de stat.
‘Datele pe care le avem confirmă că se va realiza o creştere economică de 1,5% în 2011. Analiza rezultatelor bugetare după şase luni arată că execuţia bugetară s-a încheiat cu un deficit de 2,07% din PIB, sub ţintele convenite cu organismele internaţionale. Există mai multe influenţe pozitive pe bugetul de stat care au oferit resurse suplimentare pentru rectificare’, a precizat Emil Boc.
Suma alocată va reprezenta ‘Transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate’ pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.