/`Sanatatea nu este un lux`, pledeaza un ONG in fata presedintiei franceze a G20

`Sanatatea nu este un lux`, pledeaza un ONG in fata presedintiei franceze a G20

Organizaţia neguvernamentală Medecins du Monde /MdM/ a cerut joi G20, prezidată de Franţa, să se angajeze în favoarea asigurării sănătăţii pe mapamond, în cursul unei manifestaţii la Paris, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, relatează France Presse şi ediţia online a ziarului Le Point.

Mai mulţi voluntari ai ONG-ului respectiv s-au adunat joi dimineaţă în Place du Palais-Royal, din centrul Parisului, pentru a denunţa agravarea inegalităţilor în domeniul sănătăţii în ţările mai bogate, ca şi în cele mai puţin dezvoltate, într-o pledoarie ca sănătatea să nu devină un bun inaccesibil.

Medicii acestei organizaţii au purtat banderole cu sloganul ‘Sănătatea nu este un lux’, în timp ce pe panouri informau trecătorii că 100 milioane de persoane se scufundă în sărăcie din cauza cheltuielilor prea mari pentru sănătate, sau că 10 milioane de copii mor anual din cauză că nu au acces la asistenţa medicală.

Mai multe ONG-uri urmează să aibă joi după-amiază o întâlnire cu şeful statului Nicolas Sarkozy, în virtutea faptului că Franţa exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a G20. ‘Se impune ca G20 să facă din chestiunea protecţiei socială a sănătăţii o prioritate reală’, a explicat agenţiei France Presse Olivier Bernard, preşedintele Medecins du Monde.

‘În Africa, numai 10% din populaţie are acces la asistenţă medicală, dar există unele mecanisme care funcţionează’, a argumentat el, dând ca exemplu Nigerul, unde asistenţa medicală este gratuită pentru femeile gravide şi copii, ceea ce a dus la ‘o creştere semnificativă a consultaţiilor’.

‘Noi vrem ca statele lumii să se angajeze să susţine acest tip de mecanism’, a afirmat dr. Bernard, exprimându-şi în acelaşi timp preocuparea faţă de situaţia din Franţa, unde ‘reformele din domeniul asigurărilor medicale (delistarea, francize) face şi mai precară situaţia deja fragilă a unor întregi pături sociale. Între altele, MdM a denunţat aplicarea de la 1 martie a cotizaţiei de 30 de euro pentru asistenţă medicală gratuită pentru imigranţii ilegali, care şi aşa au venituri modeste.