/Salvati Copiii: Nasterile neasistate, cauza majora a mortalitatii infantile

Salvati Copiii: Nasterile neasistate, cauza majora a mortalitatii infantile

Naşterile neasistate sunt cauza majoră a mortalităţii infantile iar dacă în primele luni ale anului 2010 acest fenomen a scăzut uşor, din decembrie se înregistrează din nou creşteri mari, în ianuarie 2011 atingând 12,2 la mie, arată organizaţia Salvaţi Copiii într-un comunicat de presă remis joi.
“În România, rata mortalităţii infantile rămâne o problemă majoră, în condiţiile în care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicală a femeii însărcinate şi a nou-născutului. Organizaţia Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul îmbolnăvirilor pentru copiii mici, în special în rândul categoriilor sociale vulnerabile. În 2009, mortalitatea infantilă a fost de 10,1 la 1.000 copii, dublă faţă de media Uniunii Europene.

Dacă în primele luni ale anului 2010, mortalitatea infantilă a scăzut uşor, din decembrie 2010 se înregistrează din nou creşteri semnificative: decembrie – 13 la mie, ianuarie 2011 – 12,2 la mie. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2009, 14 mame au decedat la 100.000 naşteri”, se precizează în comunicat.
De 5 mai, Ziua Internaţională a Moaşelor, Confederaţia Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii şi Alianţa Panglica Albă consideră că trebuie acordată o prioritate urgentă recrutării, pregătirii, păstrării şi dezvoltării categoriei de moaşe şi lucrători în domeniul sănătăţii în România, ca parte a aderării acesteia la Strategia Secretarului General ONU “Fiecare Femeie, Fiecare Copil” şi la mişcarea globală pentru îndeplinirea obiectivelor 4 şi 5 din Mileniul Dezvoltării.
Potrivit organizaţiei, nicio mamă, indiferent de mediul socio-economic în care trăieşte, nu trebuie să rişte viaţa ei sau a copilului nenăscut prin expunerea la o naştere fără asistenţă de specialitate. Totuşi, în lume, în fiecare an, 48 milioane de femei nasc fără ajutorul unor moaşe cu pregătire recunoscută. Consecinţele sunt dramatice: peste 340.000 de femei mor în fiecare an, alte milioane contractează infecţii şi dizabilităţi ca urmare a unor cauze care pot fi prevenite. Mai mult de 800.000 de nou-născuţi mor în timpul naşterii iar trei milioane de copii mor înainte de a împlini o lună.
‘Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigură, de fapt, supravieţuirea copiilor care vin pe lume. Speranţa de viaţă este direct corelată cu accesul la monitorizare medicală, mai ales atunci când vorbim despre comunităţi defavorizate economic. Naşterea neasistată medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori în ceea ce priveşte naşterile premature şi, în strânsă legătură cu acestea, mortalitatea infantilă ‘, afirmă Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, potrivit comunicatului citat.
Salvaţi Copiii consideră că pentru a salva vieţile mamelor şi copiilor este necesar să fie asigurat integral costul planurilor de sănătate pentru mame, nou-născuţi şi copii, cu ţinte şi termene precise pentru a extinde şi întări forţa de muncă în domeniul sănătăţii şi pentru a îmbunătăţi colectarea de date în acest domeniu.
Planurile trebuie să aibă obiective care privesc educaţia, pregătirea, legislaţia şi regulamentele, recrutarea, valorificarea şi angajarea, ca şi asocierea moaşelor şi a altor lucrători din domeniul medical, să fie eliminate inegalităţile şi asigurată finanţarea pentru desfiinţarea barierelor în păstrarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor şi copiilor, inclusiv eliminarea taxelor de orice fel în acest domeniu. Asigurarea pentru femeile şi copiii din categoriile cele mai defavorizate şi marginalizate a accesului la îngrijiri de sănătate, eliminarea cauzelor inegalităţii prin angrenarea comunităţilor în sistemul naţional de sănătate sunt alte priorităţi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 3,5 milioane de lucrători din sănătate şi moaşe ar trebui să funcţioneze până în anul 2015, aceştia fiind coloana vertebrală în îngrijirea sănătăţii, deoarece salvează vieţi. Fără ei, milioane de mame şi copii vor continua să moară fără ca cineva să asiste la naştere, să pună un diagnostic şi să trateze boli, să asigure tratament şi imunizare şi să ofere sfaturi privind menţinerea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor.
În prezent, mii de moaşe şi cei care le sprijină în întreaga lume demonstrează pentru a atrage atenţia asupra nevoii globale pentru mai multe moaşe şi asupra inegalităţii în asigurarea sănătăţii copilului. Măsurile luate acum pot asigura că o moaşă şi un lucrător medical vor putea veghea asupra fiecărei mame şi fiecărui copil care se naşte.
Proiectul “Fiecare Copil Contează!” pe care Salvaţi Copiii îl derulează în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea propune o mai bună informare a gravidelor şi mamelor în vederea asigurării sănătăţii lor şi a copiilor. Un rol important în prezervarea sănătăţii acestora îl au lucrătorii din domeniul medical şi moaşele. În acest sens, Salvaţi Copiii România se alătură cerinţelor formulate de Confederaţia Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii, care desfăşoară campania Every One la nivel mondial şi Alianţa Panglica Albă, în scopul reducerii mortalităţii mamelor şi copiilor.