/Salaj: Pensionarii contesta retinerea contributiei pentru sanatate din pensie

Salaj: Pensionarii contesta retinerea contributiei pentru sanatate din pensie

Sute de sălăjeni au depus plângeri la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj, nemulţumiţi de faptul că li se reţine 5,5 % pentru asigurări de sănătate din drepturile de pensie, trei dintre aceştia apelând deja la instanţele de judecată pentru anularea deciziei de reţinere a acestor procente din pensie.
Potrivit directorului CJP Sălaj, Chiş Filonaş, reprezentanţii instituţiei primesc zilnic contestaţii din partea asiguraţilor nemulţumiţi de faptul că pensia li s-a diminuat cu 5,5% în contul asigurărilor de sănătate.


“Zeci de contestaţii se depun zilnic la sediul instituţiei de către asiguraţii nemulţumiţi de reducerea drepturilor de pensie cu 5,5 % pentru contribuţia la sănătate. În prezent, numărul plângerilor a ajuns la 442, pentru fiecare dintre acestea fiind nevoiţi să răspundem în scris că trebuie să acţionăm potrivit legii”, a declarat joi, în cadrul uunei conferinţe de presă, Chiş Filonaş.
Potrivit sursei citate, trei dintre reclamanţii care au primit deja răspunsul negativ au deschis dosare în instanţă împotriva Casei de Pensii Sălaj, în care cer anularea deciziei de reţinere a contribuţiei la asigurările de sănătate.
Tema perceperii unei contribuţii din pensii pentru asigurările de sănătate a fost dezbătută, joi, şi la Instituţia Prefectului Sălaj, în cadrul unei întâlniri de lucru între conducerea CJP Sălaj, prefectul Vegh Alexandru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău, Ioan Ivaşcău, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Sălaj, Teofil Dreptate şi alţi reprezentanţi ai pensionarilor.
“Legislaţia privind perceperea contribuţiei din pensie pentru asigurări de sănătate este ambiguă, neclară. În opinia noastră, aplicarea procentului de 5,5% pentru asigurări de sănătate trebuie făcută doar pentru diferenţa rezultată între pensia beneficiarului şi suma 740 de lei şi nu asupra întregii sume”, afirmă Ioan Ivaşcău.
Conform Hotărârii de Guvern 150/23 februarie 2011, “contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5 % aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei”.